MAN brengt de toekomst van de transportsector efficiënt en veilig op de weg: We ontwikkelen innovatieve oplossingen - van geassisteerd rijden en konvooien van verbonden vrachtwagens tot autonome vrachtwagens.

Geautomatiseerd rijden

MAN werkt aan de klantoplossingen van morgen: Van pelotons van gekoppelde vrachtwagens, naar automatisch rijdende bouwwerfbeveiligingsvoertuigen tot autonoom rijdende vrachtwagens - MAN doet intensief onderzoek naar systemen waarmee u in de toekomst nog efficiënter en veiliger kunt rijden.

Innovatieve automatiseringsconcepten bij MAN

Het transport van de toekomst is intelligent, gekoppeld, geautomatiseerd: Innovatieve vrachtwagenconcepten stellen geheel nieuwe normen op het gebied van efficiëntie en veiligheid in het goederenverkeer. Onze proefprojecten illustreren de evolutie in de richting van autonoom rijdende vrachtwagens: bijvoorbeeld de praktijktest van de MAN platooning-technologie

en het bestuurderloos rijdende MAN-beveiligingsvoertuig. Beide concepten maken gebruik van de modernste technologieën voor de koppeling en zelfaandrijving van voertuigen, om het ongevalrisico te verminderen en de rendabiliteit in het wegverkeer te verhogen.

Geautomatiseerd rijden in het peloton van gekoppelde vrachtwagens helpt de CO2-uitstoot te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen.

Platooning bij MAN

Geautomatiseerd rijden in een konvooi van gekoppelde vrachtwagens bespaart brandstof en verhoogt de verkeersveiligheid.

Het bestuurderloze beveiligingsvoertuig vermindert het risico voor bouwploegen op mobiele bouwwerven op snelwegen aanzienlijk.

Bestuurderloos beveiligingsvoertuig

Een bestuurderloze MAN-vrachtwagen beveiligt mobiele bouwwerven op snelwegen tegen grote verkeersdrukte.

Autonome vrachtwagens in het wegvervoer: Praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’

Praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’

MAN en Hamburger Hafen und Logistik AG testen geautomatiseerd of autonoom rijdende vrachtwagens in de praktijk.

De innovatieve platooning-technologie koppelt twee of meer vrachtwagens tot één konvooi. Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen.

Platooning bij MAN

Meer veiligheid en brandstofefficiëntie

Gekoppelde vrachtwagens in elkaars veilige slipstream

MAN drijft, samen met partners uit de industrie en onderzoekswereld, de verdere ontwikkeling en praktische toepassing van de innovatieve platooning-technologie aan.

Wat is platooning?

Bij vrachtwagen-platooning rijden twee of meer voertuigen op een korte afstand veilig achter elkaar. De rit als konvooi (peloton) van verbonden vrachtwagens helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van de verkeersveiligheid.

Bij vrachtwagen-platooning rijden twee of meer voertuigen als gekoppeld konvooi (peloton) op een korte afstand veilig achter elkaar.

Meer veiligheid en brandstofefficiëntie

Elektronisch gekoppelde vrachtwagenkonvooien openen nieuwe perspectieven voor zuiniger en efficiënter goederenverkeer: De slipstreaming biedt een brandstofbesparing van maar liefst maximaal tien procent voor het hele peloton. De CO2-uitstoot neemt uiteraard ook af.

Tegelijkertijd kan de koppeling van voertuigen via de elektronische trekhaak de verkeersveiligheid in het goederenverkeer vergroten. De besturingssystemen van de volgvoertuigen reageren tenslotte betrouwbaar en sneller dan welke mens ook op de rijmanoeuvres van het kopvoertuig. De transportinfrastructuur kan ook heel wat efficiënter worden benut aangezien de vrachtwagens op een kleine afstand van ongeveer 10 meter van elkaar rijden.

MAN rijdt op kop

MAN heeft zijn expertise in de actuele rijassistentie- en besturingssystemen aan boord gecombineerd met innovatieve car-to-car-communicatie om het idee van platooning in de praktijk te brengen. Onze testvoertuigen hebben in peloton al duizenden kilometers met succes afgelegd.

Onze verbonden vrachtwagens worden regelmatig in de praktijk ingezet voor proefritten met professionele bestuurders van DB Schenker. Parallel daaraan ondersteunen we in Duitsland en Europa het onderzoek naar en de voorbereiding van de wettelijke en organisatorische voorwaarden voor het dagelijks gebruik van konvooien van verbonden vrachtwagens in het wegverkeer. Vanuit technisch oogpunt zou het pelotonconcept tegen 2020 in Europa kunnen worden ingevoerd.

Technologie - zo werkt platooning

Platooning is een technisch systeem dat verschillende voertuigen tot een vrachtwagenkonvooi verbindt. Het is gebaseerd op de actuele technische rijassistentie- en besturingssystemen en op car-to-car communicatie. Besturingscommando's worden via een beveiligde draadloze verbinding aan de volgvoertuigen doorgegeven en hun gegevens worden via dezelfde verbinding teruggestuurd naar het kopvoertuig.

Op de snelweg brengt het platooning-systeem car-to-car-communicatie tussen het konvooi tot stand vanaf ongeveer 60 km/h. De voertuigen worden geautomatiseerd tot een peloton samengevoegd. De afstand tussen de gekoppelde opleggercombinaties bedraagt 10 meter of ongeveer een halve seconde rijtijd. De leidende vrachtwagen geeft via de elektronische trekhaak de rijrichting, snelheid en remmanoeuvres voor het hele konvooi aan.

Als een andere weggebruiker zich bij het peloton voegt, voert hij onmiddellijk een veiligheidsroutine uit. Het peloton wordt automatisch ontbonden door het systeem, de bestuurders worden gewaarschuwd. Zodra het voertuig de ruimte tussen de vrachtwagens weer heeft verlaten, wordt het peloton weer samengevoegd. De bestuurders kunnen het konvooi van gekoppelde vrachtwagens op elk moment ontbinden als de verkeerssituatie dit vereist.

Platooning-project met DB Schenker en de Hochschule Fresenius

DB Schenker, MAN en de Hochschule Fresenius starten een ontwikkelingspartnerschap om platooning in de praktijk te testen. De partners onderzoeken het praktische gebruik van platooning in de transportlogistiek met testritten op de ‘Digitalen Testfeld Autobahn’ op de A9 tussen München en Neurenberg. Centraal in de onderzoeksinteresse staan de veranderingen en voordelen voor het dagelijks leven van de bestuurder.

In het kader van een ontwikkelingspartnerschap testen DB Schenker, MAN en de Hochschule Fresenius het gebruik van platooning-technologie in alledaagse omstandigheden.

Projectbeschrijving

 • Wetenschappelijk ondersteund project voor de ontwikkeling van konvooien van digitaal gekoppelde vrachtwagens
 • De projectpartners zijn DB Schenker (Logistiek), MAN (Technologie) en Hochschule Fresenius (Onderzoek)
 • Federale financiering van ongeveer 2 miljoen euro
 • Duur: 20 maanden (juni 2017 tot januari 2019)

De voertuigen

 • Standaardvoertuigen van de MAN TGX-serie voor stukgoedverkeer
 • Chassis voor de bevestiging van wisselbruggen
 • Er worden tandemas-chassis worden gebruikt als aanhangwagen.
 • Totaal gewicht van de drieassige motorwagen 26 ton,
 • Totaalgewicht van de treincombinatie is ontworpen voor 40 ton.
 • Totale lengte van twee vrachtwagencombinaties 18,75 meter voor aanhangercombinaties (wettelijk vereist).
 • Wissellaadbak (2 per aanhangercombinatie) met een lengte van 7,82 meter, kastconstructie met glad oppervlak en afgeronde randen.

Naar de MAN TGX

Een bestuurderloos MAN-voertuig beveiligt bouwwerven langs de kant van de snelweg tegen grote verkeersdrukte.

Beveiligingsvoertuig

Een bestuurderloze MAN-vrachtwagen kan bouwwerven op snelwegen beveiligen

Zelfrijdende, gekoppelde vrachtwagen als beveiligingsvoertuig

Op mobiele bouwwerven op snelwegen gebeuren er ondanks opvallende waarschuwingsinrichtingen keer op keer kop-staartbotsingen met verstrekkende gevolgen. Een autonoom rijdend beveiligingsvoertuig kan het risico voor de medewerkers van het bouwteam in de toekomst aanzienlijk verlagen

Het bestuurderloze geautomatiseerd rijdende beveiligingsvoertuig volgt het werkvoertuig en staat er voortdurend mee in contact via een draadloze gegevensverbinding.

De MAN-vrachtwagen volgt volledig onafhankelijk vanaf een veilige afstand de bouwploeg langs de kant van de snelweg. In het kader van het ‘aFAS’-onderzoeksproject ontwikkelen en testen MAN en zeven andere partners uit de industrie, onderzoekswereld en overheden een innovatief beveiligingsvoertuig dat zijn taak bestuurderloos kan vervullen.

Als prototype hebben de projectpartners een MAN-vrachtwagen uitgerust met uitgebreide sensoren, besturingssoftware en veiligheidssystemen. Camera- en radarsystemen scannen voortdurend de omgeving. Bovendien houdt de autonome vrachtwagen via een draadloze gegevensverbinding voortdurend contact met het gevolgde werkvoertuig. De systemen van dit voertuig worden dus altijd in real-time geïnformeerd over elke versnellings- en remmanoeuvre en elke stuurbeweging van het kopvoertuig.

MAN Truck & Bus werd voor deze zeer innovatieve veiligheidsoplossing beloond met de Truck Innovation Award, die voor het eerst door de International Truck of the Year-jury werd uitgereikt op de IAA Bedrijfsvoertuigen 2018.

Lees ook onze persberichten over het aFAS-project en de Truck Innovation Award:
Naar het MAN persbericht ‘Bestuurderloos beveiligingsvoertuig op snelwegen’
Naar het MAN persbericht ‘MAN aFAS beloond met de eerste Truck Innovation Award’

Autonome MAN-vrachtwagen in de praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’ op de HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA)

Geautomatiseerd en autonoom rijdende vrachtwagens in klantspecifieke toepassingen op de Hamburg Container Terminal

Onderzoeksproject voor de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen in het wegverkeer

Realistische analyse en validatie van de exacte voorwaarden voor de klantspecifieke toepassing en de integratie van autonoom rijdende vrachtwagens in het volautomatische Container Handling-proces – dat willen MAN en Hamburger Hafen und Logistik AG bereiken in het kader van de praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’. Zo kunnen belangrijke bevindingen voor de verdere ontwikkeling van de automatiseringstechniek tot een klantvriendelijk systeem worden gebundeld.

Autonome MAN-vrachtwagen in de praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’ op de HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA)

Toekomstgericht projectpartnerschap tussen MAN en Hamburger Hafen und Logistik AG

Met de praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’, die tot 2021 loopt, lanceren MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) een zeer innovatief onderzoeks- en testproject voor de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen in het wegverkeer. Autonoom rijdende vrachtwagens zullen de komende jaren in de praktijk worden getest. De HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) en een 70 kilometer lang stuk van de A7 autosnelweg zullen dienen als testomgeving voor de praktijktest.

Aanvankelijk voorziet het projectraamwerk twee prototype-vrachtwagens die zijn uitgerust met elektronische automatiseringssystemen. Ze zijn bedoeld voor het volledig geautomatiseerd oprijden van de A7-snelweg en ten slotte het autonoom lossen en laden binnen de containerterminal van Altenwerden.

Bij autonoom laden kan de bestuurder het voertuig verlaten en zijn tijd anders benutten. Andere mogelijke voordelen kunnen worden behaald door een toename van de efficiëntie door middel van voorspellend geautomatiseerd rijden. Dit vermindert het brandstofverbruik aanzienlijk, kan de verkeersstroom positief beïnvloeden en ook de veiligheid verbeteren.

Tijdens de proefrit is er altijd een getrainde veiligheidsbestuurder aanwezig in het voertuig die de automatiseringssystemen bewaakt. Deze grijpt indien nodig in en neemt de besturing over.

Lees ook ons persbericht over het project ‘Hamburg TruckPilot’:
Naar het MAN-persbericht


Vandaag al beschikbaar: Assistentiesystemen voor meer veiligheid

Onze innovatieve assistentiesystemen ondersteunen u op betrouwbare wijze tijdens uw rit: Ze helpen u om kritische verkeerssituaties beter te beheersen en ongevalrisico's te vermijden - op verkeersluwe wegen, bij stop-en-go verkeer of in een noodremsituatie.

Het MAN geavanceerde noodstopsysteem EBA minimaliseert het risico op kop-staartbotsingen en vermindert dus het ongevalsrisico in het wegverkeer aanzienlijk.

Geavanceerd noodstopsysteem

De nieuwe generatie van ons geavanceerde noodstopsysteem (EBA) vermindert het ongevalsrisico in het wegverkeer aanzienlijk dankzij de automatische noodremfunctie.

De Adaptive Cruise Control ACC Stop & Go regelt automatisch de snelheid van de vrachtwagen en de afstand tot voorliggend verkeer.

Adaptive Cruise Control

Rij veilig - ook in files of bij langzaam rijdend verkeer: MAN ACC Stop & Go* (Adaptive Cruise Control) regelt automatisch de snelheid van uw vrachtwagen en zorgt op betrouwbare wijze voor voldoende afstand tot voorliggend verkeer.

Het MAN Lane Guard System waarschuwt u op betrouwbare wijze voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook en zorgt zo voor meer veiligheid.

Lane Guard System

Met het MAN Lane Guard System (LGS) vermijdt u kritieke situaties - vooral tijdens lange ritten en nachtritten: Ons intelligente Lane Guard System controleert voortdurend de correcte positie van uw voertuig.

*Verkrijgbaar voor de modellen TGS en TGX met D26-Motor.


Persberichten in verband met automatisering

Autonome MAN-vrachtwagen in de praktijktest ‘Hamburg TruckPilot’ op de HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA)

Praktijktest op Hamburger Container Terminal

MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) testen geautomatiseerd en autonoom rijdende vrachtwagens in de praktijk. De HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) en een 70 kilometer lang stuk van de Duitse A7 autosnelweg dienen als testomgeving.

MAN aFAS beloond met de Truck Innovation Award 2018

MAN aFAS beloond met de Truck Innovation Award op de IAA Bedrijfsvoertuigen 2018

MAN Truck & Bus voor het eerst beloond met de Truck Innovation Award voor zijn bestuurderloze voertuig op snelwegen – ook wel bekend als aFAS – een geautomatiseerde beveiligingsvrachtwagen van Level 4.

Bestuurderloos beveiligingsvoertuig op de snelweg

München/Bergisch Gladbach, 28 oktober 2016: Onderhouds- en wegenbouwmedewerkers worden soms blootgesteld aan grote risico’s.

Platooning in de logistieke sector: MAN overhandigt testvoertuigen aan DB Schenker

Onderzoeksproject van DB Schenker, MAN Truck & Bus en de Hochschule Fresenius test gekoppelde vrachtwagens in de dagelijkse logistiek

Een financiering van ongeveer 2 miljoen euro voor de ontwikkeling van konvooien van verbonden vrachtwagens

Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur (BMVI) sponsort platooningproject van DB Schenker, MAN en Hochschule Fresenius//Eerste testritten starten in het voorjaar van 2018

MAN Truck M-PULSE

MAN M-PULSE: Duurzame mobiliteit en efficiënte transportoplossingen

Met het innovatiemotto M-PULSE geeft MAN als visionair en pionier de beslissende impuls voor de transportwereld van morgen. De focus ligt op duurzame mobiliteit, een emissievrije toekomst en het onderzoek naar en de succesvolle implementatie van efficiënte en economische transportoplossingen.

Hebt u nog vragen?