Truck 

De nieuwe TGE: De MAN onder de bestelwagens

MAN als full-range-leverancier Tot 18,3 m3 laadvermogen Motoren van 75 kW tot 130 kW Standaard veiligheid door brake assist Service en assistentie de klok rond

Met de nieuwe MAN TGE zet het gevestigde merk uit München de eerste stappen in de wereld van de bestelwagens. Wat ooit begon bij een GVW van 7,5 t begint nu bij een toelaatbaar maximumgewicht van 3,0 t. MAN presenteert met de TGE een licht bedrijfsvoertuig dat, geflankeerd door zijn grotere broers, de gebruikers heel enthousiast maakt. Zij zijn al jaren gewend om met zware vrachtwagens professioneel werk te leveren. Aangemerkte TGE-verkoopadviseurs zorgen daarbij altijd voor een op maat gemaakte oplossing voor de klant.

Full-range-leverancier

MAN promoveert met het bedrijfsvoertuigaanbod tussen 3,0 - 44 t naar de full-range-leveranciers als het erom gaat het juiste antwoord te vinden op welke transportvraag dan ook. De nieuwe MAN TGE past de klantgerichte aanpak uit de vrachtwagenbusiness toe op de klasse van de bestelwagens. De beste oplossing voor de klant staat daarbij steeds op de voorgrond. Speciaal opgeleid en geschoold personeel staat tot uw beschikking als competente aanspreekpartner. Jarenlange ervaring en vlotte samenwerking met de verschillende carrosseriefabrikanten is daarbij even vanzelfsprekend als de nauwe samenwerking met de betreffende grote opdrachtgevers. Dankzij perfect teamwork tussen klant, carrosseriefabrikant, sales en service, ontstaat een voertuig dat tijdens zijn levensduur de beste gebruikswaarde vertoont. MAN ziet de doelgroepen bijvoorbeeld in de logistiek en in de bouw, maar ook branchespecifieke behoeften van vaklieden en personenvervoer zijn toekomstige inzetgebieden van de lichte 'vrachtwagens' van MAN Truck & Bus. Geschikt voor alle doeleinden: Door de laagste cW-waarde van 0,33, het minste verbruik in zijn klasse, evenals lage onderhouds- en reparatiekosten, overtuigt de nieuwe MAN TGE met de beste total cost of ownerschip (TCO).

Veel ruimte en een hoog laadvermogen

In aanvulling op de gesloten bestelwagen en de combi met ramen is het onderstel nu verkrijgbaar met enkele en dubbele cabine en is er zo meer keus in carrosserievorm. Natuurlijk zijn de onderstellen ook verkrijgbaar met een veelvoud aan opbouwmogelijkheden, te bestellen af fabriek. De nieuwe MAN TGE heeft twee wielbases, drie dakhoogten en drie lengtes om uit te kiezen. De bestelwagen is beschikbaar in de lengtes 5.983 mm, 6.833 mm, en 7.388 mm met grote overhang. Het voertuig is in verschillende hoogten verkrijgbaar: 2.340 mm, 2.575 mm en 2.800 mm. Afhankelijk van de combinatie leidt dit tot een maximum laadvermogen van 18,3 m3. Standaard: een via leds goed verlichte laadruimte. Het instapmodel van de MAN TGE biedt al een maximumgewicht van 3,0 t, het topmodel ligt op 5,5 t. Via de trekhaak en aanhanger kunnen nog eens 3,5 t worden verplaatst. Met een maximaal laadvermogen van 3,5 t steekt de bestelwagen er met kop en schouders bovenuit. Hij kan idealiter tot 1,5 t lading dragen.

Diversiteit en economisch rendement in de motor

Ook de motoren zijn heel divers. Afhankelijk van het toegestane totaalgewicht zijn voor- en achterwiel-, of vierwielaandrijving mogelijk gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak met 6 versnellingen of een automaat met 8 versnellingen De MAN TGE introduceert een compleet nieuwe generatie dieselmotoren. Deze debuteerde ongeveer een jaar geleden in de wereldwijd bekende en succesvolle Volkswagen Transporter en zorgt voor een langere levensduur en een grotere betrouwbaarheid. Bovendien werd de viercilindermotor speciaal met het oog op de zware eisen aan een bedrijfsvoertuig ontwikkeld. Zuinigheid en robuustheid stonden daarom bovenaan het lijstje. Eigenschappen die door de MAN TGE worden gebundeld tot een deugd en zowel economisch als ecologisch nieuwe records beloven. Het aanbod omvat de 1.968 cm3 grote motoren met 75 kW / 102 pk, 90 kW / 122 pk, 103 kW / 140 pk en 130 kW / 177 pk.

Comfort en gebruiksgemak in het interieur

Op zijn werkplek in de TGE beschikt de bestuurder over een ware leefruimte. Tal van goed ontworpen opbergruimten ondersteunen de bestuurder bij zijn dagelijkse werk. De in vier uitvoeringen verkrijgbare bestuurdersstoelen, die qua bekleding en ergonomie overtuigen door comfort op lange afstanden en zijdelingse steun, laten niets te wensen over. Slijtvaste en bewezen bekleding uit de vrachtwagenseries garanderen een lange levensduur.

Maximale veiligheid door hulpsystemen

Met de standaard Emergency Brake Assist (EBA) draagt MAN bij aan een essentieel onderdeel van de verkeersveiligheid. Afstandsensoren controleren de kritische afstand tot de voorligger en helpen de remweg te verkorten. De geïntegreerde City Emergency Brake remt het voertuig bovendien bij lage snelheden automatisch af, waardoor het een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen vermindert. Daarnaast nemen downtime- en reparatiekosten af en stijgt hierdoor de restwaarde.

De optionele achteruitrijcamera ondersteunt bijvoorbeeld bij het achterwaarts uitparkeren. Verder is optioneel ook een systeem verkrijgbaar dat ondersteunt bij het manoeuvreren met aanhanger. De elektromechanische stuurbekrachtiging compenseert bovendien slingerbewegingen zoals deze zich bijvoorbeeld voordoen bij zijwind.

Voor hoog comfort bij lange afstanden op autosnelwegen zorgt de Adaptive Cruise Control. De vermoeidheidsherkenner en de anti-multicrash-remfunctie komen de veiligheid van iedereen ten goede: Met de laatste kunnen opeenvolgende botsingen met andere obstakels of weggebruikers worden verhinderd.

Uitstekende service

De nieuwe lijn neemt deel aan en profiteert verder van o.a. de professionele MAN-service: Deze is onder andere bekend door zijn ongecompliceerde hulpverlening ook zonder afspraken bij de garage, de snelle hulp ingeval van nood, ook in het weekend en 's nachts en door de zeer uitgebreide openingstijden. Natuurlijk staan daarbij service voor het complete voertuig net zo goed centraal als flexibele onderhouds- en reparatiecontracten. Uitbreidingen op garantie, een mobiliteitsgarantie en 24-uurspechdienst ronden de werkplaatsdiensten af.

Bovendien biedt MAN financiële diensten op maat aan die de fleetmanager en de eigenaar ondersteunen bij de aankoop en ook gedurende de levensduur van het voertuig.

Voor een constante nascholing van bestuurders zijn verschillende modules onder het label MAN ProfiDrive te boeken. Hier wordt bijvoorbeeld in verschillende modules het correcte gedrag in noodgevallen, economisch rijden of het veilig vastzetten van de lading getraind. Deze diensten kunnen voor de gebruiker en eigenaar worden samengevat in een rondom-zorgeloos-pakket, zoals dit slechts zelden in het segment van lichte bedrijfsvoertuigen te vinden is.

Digital Van Solutions

Maar dat is niet alles: 24-uurszorg en volledige kennis van het voertuig zijn toenemende parameters voor het succes van een bedrijf. Pas als een ondernemer weet waar en wanneer het werktuig zich in welke toestand bevindt, kan het de hoogste opbrengst genereren. Een nieuwe en in de wereld van bestelwagens unieke fleetmanagementoplossing gaat in de toekomst relevante gegevens, die operationeel zijn verwerkt in verschillende digitale services, ter beschikking stellen. Deze extra opties af fabriek of later toegevoegd informeren dan bijvoorbeeld over de onderhoudstoestand of de operationele beschikbaarheid van het wagenpark.

De nieuwe MAN TGE is vanaf maart volgend jaar te bestellen. De productie vangt aan in april 2017. De introductie op de markt in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en in Nederland volgt twee maanden later. Andere Europese landen krijgen de nieuwe MAN in de herfst afgeleverd.