Truck  |  Events & tentoonstellingen 

MAN VAS: het videosysteem om af te slaan met een betere zichtbaarheid aan de rechterkant

De camera van het videosysteem om af te slaan vergroot het gezichtsveld van de MAN vrachtwagen in de dode hoeken. Het beeldscherm bevindt zich rechts in het gezichtsveld, in de achteruitkijkspiegel.

  • Camera op de rechter zijkant van de cabine
  • Scherm op de rechter A-stijl
  • Combinatie mogelijk met ultrasoonsensoren
  • Montage of latere uitrusting bij MAN Truck Modification voor de gamma's TGL, TGM, TGS en TGX

Ondanks de talrijke veiligheidssystemen die de bestuurder actief ondersteunen, blijft deze laatste verantwoordelijk voor zijn taak, namelijk besturen. De belangrijkste vereiste hierbij is het verzekeren van een goede zichtbaarheid voor de bestuurder en een onbeperkte waarneming van de andere weggebruikers. Gevaarlijke situaties bij het afslaan, richtingwijzigingen of manoeuvres moeten snel gedetecteerd kunnen worden aan de moeilijk zichtbare rechterkant van het voertuig. Als aanvulling op de stoep- en de achteruitkijkspiegel ondersteunt een camerasysteem de bestuurder, om de zone aan de zijkant van het voertuig te kunnen waarnemen. Op die manier ziet hij wanneer er zich een voorwerp, een fietser of een licht voertuig vlak naast de cabine bevindt. Tijdens manoeuvres kunnen obstakels, bijv. paaltjes, muren en geparkeerde voertuigen, gemakkelijker onderscheiden worden. Het systeem wordt automatisch geactiveerd wanneer de rechter richtingaanwijzer wordt ingeschakeld. Indien nodig kan de bestuurder het systeem ook met een knop inschakelen.

Op vraag van de klant installeert MAN Truck Modification een camera met een hoek van 150° aan de rechterkant van de cabine, nabij de dakrand. Normaal wordt het grote 7"-scherm in de cabine geïnstalleerd, op de A-stijl aan de kant van de bijrijder. Op die manier ziet de bestuurder het beeldscherm in een oogopslag wanneer hij een blik werpt op de rechter achteruitkijkspiegel. De andere mogelijkheid is om het camerasignaal naar het grote 7"-beeldscherm van het infotainmentsysteem op het dashboard te sturen.

Om het veiligheidsniveau verder te verhogen kan het camerasysteem uitgerust worden met ultrasoonsensoren op de voorkant en de rechter zijkant van het voertuig. Deze sensoren detecteren alle voorwerpen of verkeersdeelnemers die zich op minder dan twee meter van de cabine bevinden. Als andere verkeersdeelnemers het voertuig naderen, wordt de bestuurder visueel gewaarschuwd door led-waarschuwingslampjes en een geluidssignaal. Op die manier kan de bestuurder potentieel gevaarlijke situaties tijdig opmerken en gepast reageren.

Deze uitrusting kan af fabriek geïnstalleerd worden. Plaatsing achteraf is ook mogelijk.