Truck  |  MAN SE 

MAN begint 2014 met succes

Grote orders voor MAN Truck & Bus

Het in München gevestigde MAN, dat is gespecialiseerd in commerciële voertuigen en techniek, is 2014 succesvol begonnen met een groot aantal nieuwe grote orders, voor in totaal ongeveer 500 bussen en 1.600 vrachtwagens.

“De orders zijn een teken van vertrouwen. Klanten waarderen de kwaliteit, betrouwbaarheid en kostenbesparing van onze producten. We hebben de juiste oplossingen om te profiteren van de wereldwijde trend richting zuinige en milieuvriendelijke voertuigen en bedrijven", zegt dr. Georg Pachta-Reyhofen, Chief Executive Officer van MAN SE.

Grote orders voor MAN Truck & Bus

In de sector van commerciële voertuigen heeft MAN de afgelopen weken diverse grote contracten voor stadsbussen binnengehaald. Vervoersbedrijven in Boedapest, Wenen, Stockholm, Tallin, München, Neurenberg en Düsseldorf vertrouwen op MAN voor de modernisering van hun busvloten voor openbaar vervoer:

Hongarije: Het vervoersbedrijf Volánbusz Zrt. heeft een contract gesloten met MAN voor de levering van 106 MAN Lion’s City-bussen. Dit is het grootste order voor stadsbussen in Hongarije. Volánbusz gaat de bussen in 2014 inzetten. De solobussen van MAN met Euro 6-motoren voldoen aan de strengste emissienorm die momenteel geldt en voorzien in efficiënt en milieuvriendelijk passagiersvervoer in Boedapest en de buitenwijken van de stad.

Oostenrijk: Het vervoersbedrijf Dr. Richard heeft 64 MAN Lion’s Citybussen besteld. Het bedrijf verzorgt busdiensten namens WienerLinien en vertrouwt al ongeveer 40 jaar op de voertuigen van MAN. In Oostenrijk was MAN in 2013 wederom marktleider op het gebied van commerciële voertuigen.

Zweden: Het vervoersbedrijf Keolis Sverige AB breidt zijn vloot uit met 181 MAN Lion’s City-bussen. Hieronder vallen 127 gas- en dieselaangedreven MAN Lion’s City G gelede bussen, twee MAN Lion’s City M-bussen en 52 hybride bussen. Het contract dekt het grootste order voor MAN hybride bussen tot nu toe. Alle voertuigen worden gebruikt in Stockholm en voldoen aan Euro 6, de strengste emissienorm die momenteel geldt.

Estland: MAN levert 20 MAN Lion’s City LE-solobussen en 20 Lion’s City GL gelede bussen aan het vervoersbedrijf van de Estlandse hoofdstad Tallinna Linnatranspordi AS (TLT). Vanaf november 2013 worden de voertuigen opgenomen in TLT’s uitgebreide vloot van ongeveer 420 bussen.

Duitsland: Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) gaat ook zijn busvloot moderniseren en uitbreiden in 2014: Het overkoepelende bedrijf SWM van MVG heeft een contract met MAN ondertekend voor in totaal 60 voertuigen (48 bussen en 12 trailers). MAN was winnaar van een Europese aanbesteding. Het investeringsvolume is meer dan €16 miljoen.

Er rijden vanaf het begin van het jaar 15 nieuwe MAN-bussen (10xLion’s City CNG en 5x Lion’s City G CNG) op de wegen van Neurenberg(VAG Nürnberg) die allemaal zijn uitgerust met stille, milieuvriendelijke aardgasmotoren.

Düsseldorfer Rheinbahn AG zet begin februari 45 nieuwe MAN Lion’s City G-bussen in. De gelede bussen met drie toegangsdeuren voor geregelde diensten hebben een grote rol gespeeld in de modernisering van openbaar vervoer in Düsseldorf.

MAN heeft ook grote orders ontvangen in de sector van vrachtwagens:

Rusland: In februari zijn 260 nieuwe MAN TGL-sleepwagens in gebruik genomen bij het parkeerbeheer in Moskou. MAN is voor het vierde achtereenvolgende jaar de marktleider onder EU-fabrikanten in Rusland.

Verenigde Arabische Emiraten: De Arabische aannemer Saif Bin Dar-wish heeft 150 zware MAN TGS WW 40.440 6x4-tractors besteld die zijn geoptimaliseerd voor de ruige wegomstandigheden in de regio. Het ordervolume is meer dan €10 miljoen. Het bedrijf heeft een vloot van 690 vrachtwagens en is al 35 jaar klant bij MAN. Het draagvermogen en de betrouwbaarheid zijn de belangrijkste criteria voor de aanschaf: pas onlangs hebben drie van de vrachtwagens van MAN die het bedrijf bezit de 1-miljoenkilometerdrempel overschreden zonder grote reparaties.

Duitsland: MAN heeft een order ontvangen voor 77 vrachtwagens van METRO LOGISTICS Germany GmbH en levert het komende jaar 66 MAN TGX 18.400 4x2 BLS-semitrailertractors en 11 TGX 26.400 6x2-2 BL met koeleenheden.

Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook vertrouwen in MAN getoond met een order voor terreinnoodhulpvoertuigen. Ze hebben 283 van de nieuwste TGM-voertuigen besteld die aan de nieuwe emissienorm Euro 6 voldoen. De speciale vrachtwagens kunnen worden ingezet in crises voor ontsmetting en drinkwatervoorziening.

Grote orders voor MAN Latin America

Na een groot order van de Braziliaanse overheid in september 2013, heeft MAN Latin America wederom twee offertes gewonnen voor in totaal 814 voertuigen.

  • Het nationale fonds voor onderwijsontwikkeling (FNDE in Portugees)heeft 500 9.160-vrachtwagens besteld. Steden en gemeenten in heel Brazilië zullen de voertuigen binnenkort gebruiken voor het bezorgen van maaltijden aan openbare scholen. Dit is een belangrijk initiatief, omdat de voedselzekerheid niet overal ideaal is in Brazilië. De voertuigen zijn uitgerust met koeleenheden en gescheiden wanden om het voedsel apart te kunnen vervoeren.
  • AMBEV, de grootste brouwerij ter wereld, ontvangt 314 nieuwe Worker 23.230-voertuigen, net op tijd voor het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Het ontwerp is speciaal ontwikkeld voor het vervoer van dranken. Op deze manier kan MAN Latin America ook zijn marktleiderschap voor Brazilië op het gebied van drankvervoer op de vrachtwagenmarkt verdedigen.

Grote orders voor MAN Diesel & Turbo

In de strategische business unit Power Plants heeft MAN Diesel & Turbo in de laatste maanden van 2013 veel orders ontvangen. Het orderbedrag voor november en december was €212 miljoen, waaronder veel projecten in de belangrijkste Aziatische en Afrikaanse groeiregio's.

De vraag naar marinedieselmotoren met dubbele brandstoftanks (dit zijn motoren die op benzine of gas kunnen lopen) is enorm gestegen. Dit heeft te maken met de steeds strengere emissienormen voor schepen. Aardgas wordt ook als een milieuvriendelijker alternatief gezien voor de conventionele brandstoffen.

  • Matson Inc., een toonaangevende Amerikaanse rederij in de Stille Oceaan, heeft een order geplaatst voor twee 3.600 TEU containerschepen. De schepen worden aangedreven door MAN B&W7S90ME-GI-motoren met dubbele brandstoftanks. Het contract bevat een optie voor nog drie schepen. De tweetaktmotoren zijn de krachtigste motoren met dubbele brandstoftanks ter wereld met 40.670 kW(ongeveer 55.300 pk). Noorse en Canadese verladers en andere bedrijven in de VS hebben in de afgelopen maanden tweetaktmotorenmet dubbele brandstoftanks van MAN besteld voor hun schepen.
  • Nog twee grote orders voor motoren met dubbele brandstoftank hebben de hoofdfabriek van MAN Diesel & Turbo in Augsburg bezig gehouden tot het einde van het jaar. Het bedrijf leverde 35 motoren met grote diameter en met dubbele brandstoftank voor vloeibaargastankers aan China en Japan. Het order bedraagt ongeveer €100 miljoen. De eenheden drijven vloeibaargastankers aan die gas laden in Australië en deze leveren aan Chinese importhavens in Qingdao, Beihai, Tianjin, Lianyungang en Wenzhou.

Het leveren van marinedieselmotoren voor de cruise-industrie is doorgaans prestigieus. Dankzij de opbloeiende markt worden steeds meer schepen gebouwd. Hierdoor ontstaat er steeds meer vraag naar efficiënte en vooral milieuvriendelijke motoren in dit segment.

  • MAN Diesel & Turbo levert acht motoren aan Fincantieri Navali Italiani S.p.A., de grootste scheepswerf voor cruiseschepen ter wereld, voor het diesel-elektrische aandrijfsysteem van twee nieuwe cruiseschepen. Beide schepen worden gebouwd voor Viking Ocean Cruises. Met 472 hutten en een capaciteit voor 944 passagiers, zijn de schepen onderdeel van het segment voor kleine, superluxe lijnboten. MAN levert de motoren samen met Alfa Laval, die de reinigingssystemen voor de uitlaatgassen voor het verwijderen van zwaveloxide levert. Zeverwijderen 98 procent van de zwaveloxide uit de emissies van het schip.
  • Het eerste schip in de volgende schipgeneratie van de Amerikaansecruise operator Carnival Cruise Lines is aanzienlijk groter: er is ruimte voor ongeveer 5.000 passagiers. De in Miami gevestigde verscheper heeft MAN Diesel & Turbo de opdracht gegeven vijf grote dieselmotoren te leveren voor het diesel-elektrische aandrijfsysteem. Samen leveren de eenheden een vermogen van 62.400 kW (ongeveer 84.400pk). De aandrijfoplossing is perfect ontworpen voor de hogeveiligheids- en milieunormen van de cruise-industrie. Het schip wordt ook door Fincantieri in Italië gebouwd.