Truck 

MAN presenteert spectaculair gelakte vrachtwagens om IAA luister bij te zetten

Juryleden, onder wie Peter Maffay, roepen Sebastian Bieler uit tot creatiefste kunstenaar voor MAN Tattoo Trucks

Met de onthulling van zes ‘MAN Tattoo Trucks’ voor het centraal station van Hannover is MAN de IAA Nutzfahrzeuge 2014 begonnen met een wereldprimeur. De spectaculair gelakte opleggertrekkers zijn het resultaat van een internationale ontwerpwedstrijd onder het motto: “Kun je van songs reizende kunstwerken maken? MAN wel.” Degene die een songtekst van Peter Maffay’s nieuwe album “Wenn das so ist” in de meest fascinerende vormen en kleuren op een vrachtwagen tot uitdrukking bracht, zou de wedstrijd winnen.

“De zes vrachtwagens zijn stuk voor stuk uniek. We zijn zeer vereerd dat onze songs als inspiratiebron voor deze rijdende kunstwerken hebben gediend. We willen ook een compliment geven aan de professionals van smartart, die de vrachtwagens hebben gelakt”, zei Peter Maffay enthousiast. De MAN Tattoo Trucks zullen de audiovisuele apparatuur door Duitsland vervoeren tijdens Maffay’s tournee, die begin 2015 van start gaat.

De eerste prijs ter waarde van € 10.000 ging naar Sebastian Bieler voor zijn ontwerp. De jury beoordeelde de drie beste ontwerpen op kleurcompositie, artistieke interpretatie van de songs, visueel effect, creativiteit en vakmanschap.

Sebastian Bieler werd geboren in Dresden en studeerde grafische en schilderkunst aan de Hochschule für Bildende Künste Dresden. De sterke invloed van graffitikunst is in bijna al zijn ontwerpen zichtbaar. “Ik had al eerder auto’s met graffiti bespoten, maar dit is de eerste keer dat ik een vrachtwagen heb beschilderd. De song ‘Schwarze Linien’ sluit als geen ander aan bij mijn ‘vrije’ stijl. Zwarte lijnen vormen namelijk een belangrijk onderdeel van mijn artistieke werk, hoewel ik er tamelijk zeker van ben dat Peter Maffay zijn song anders zou interpreteren.”

Het lakken van de MAN Tattoo Trucks

Martin Dippel en zijn medewerkers van smartart hebben de MAN Tattoo Trucks samen met de vermaarde ontwerper Walter Maurer gelakt in een vliegtuighangar in Fürstenfeldbruck bij München. Samen met wereldberoemde popartiesten hebben deze lakkunstenaars ook de beroemde BMW Art Cars ontworpen.

De lakkunstenaars brachten de winnende ontwerpen aan met behulp van kleurrijke acryllak. Deze acryllak werd afgelakt met een laag blanke hoogglanslak. Van juli tot half september zijn ontelbare uren aan elke vrachtwagen besteed door een team van professionele lakspuiters. Voor het aanbrengen van de motieven op de vrachtwagens werden verschillende technieken gebruikt, zoals lakspuiten, airbrushing, sponstechnieken, stencilen, foliebekleding en diverse schilderstijlen met kwasten, vernistechnieken en graffiti.

Na de IAA Nutzfahrzeuge 2014 rijden de MAN Tattoo Trucks van Hannover naar het MAN Truck Forum in München, waar alle bezoekers en gasten de unieke vrachtwagens kunnen bewonderen.