Truck  |  Events & tentoonstellingen 

MAN presenteert talrijke nieuwigheden op bauma 2019

Ter gelegenheid van bauma 2019 presenteert MAN voertuigen en rijhulpsystemen als totaaloplossingen voor de bouwsector.

Nieuwe Euro 6-motorenfamilie en première van het nieuwe motorengamma D15 in vrachtwagens

MAN TGE van 3 tot 5,5 ton voor het eerst op bauma

Nieuwe rijhulp- en veiligheidssystemen MAN ComfortSteering en MAN LaneReturnAssist en het videohulp systeem om af te slaan VAS

In totaal presenteert MAN in hal B4, stand 325, zes voertuigen uit verschillende segmenten, en vijf andere voertuigen op het terrein in openlucht voor hal B4.

MAN zal van 8 tot 14 april aanwezig zijn in München op bauma 2019, de internationale bouw- en mijnbouwbeurs – machines, materialen en voertuigen, met een veelheid aan nieuwigheden in de aandrijflijn en specifieke productoptimalisaties voor de verschillende sectoren. De 11 MAN-voertuigen bevinden zich in hal B4 op stand 325 en op een openluchtstand voor de hal.

11 voertuigen tentoongesteld door MAN op bauma

MAN presenteert de bezoekers van bauma zes voertuigen in hal B4, op stand 325. De focus ligt op de volgende producten en eigenschappen: de MAN TGE, de nieuwe motor D15, het nieuwe motorengamma, de aanmerkelijke verbetering van de efficiëntie door het toegenomen laadvermogen en het feit dat er specifieke configuraties worden aangeboden voor de verschillende sectoren.

 • Driezijdige kipper TGE 6.180 4x2
  De grootste kipper in het MAN TGE-gamma, met enkele cabine en achteras met dubbele wielen.
 • Driezijdige kipper TGL 12.250 4x2 BL
  Volledig afgewerkt voertuig voor bouw- en landschapsinrichtingsbedrijven. Aangepaste trekker voor het vervoeren van kleine graafmachines en uitrusting.
 • Betonmixer TGS 32.400 8x4 BB
  Zeer licht chassis van 8,95 ton, aangepast aan de sector, met een hoog laadvermogen dankzij de nieuwe motor D15 en lichtere hypoïde assen.
 • Kipper met kraan TGS 33.470 6x6H BL
  Middelhoog chassis met MAN HydroDrive op de vooras voor extra tractie indien nodig. Voorstelling van de nieuwe Euro 6-motor D26, ComfortSteering en LaneReturnAssist. Met zijn maximaal toegelaten massa van 59 ton is dit het ideale voertuig voor het transport van werfmachines.
 • Trekker opleggerkipper TGX 18.510 4x2 BLS
  Speciaal model XLION met hoogwaardige uitrusting en ruime XLX-cabine. Voorstelling van de motor D26 in Euro 6-versie, 10 pk en 100 Nm krachtiger.
 • Trekker voor uitzonderlijk vervoer TGX 33.640 6x4 BLS
  Compacte trekker voor uitzonderlijk vervoer, met drie assen om zware werfvoertuigen en machines te vervoeren. Zijn maximaal toegelaten massa bedraagt 150 ton.

Vijf andere voertuigen die op het terrein in openlucht voor hal B4 tentoongesteld worden, tonen de belangrijke specifieke sectorvoorbereiding van de MAN-chassis voor speciale opdrachten, die vaak uitgevoerd worden in de bouw:

 • Ondersteunend voertuig voor uitzonderlijk vervoer TGE 3.180 4x2 BF4
  Bestelwagen met afneembare signalisatieborden als carrosserie op het dak en schappensysteem als uitbreiding van de cabine.
 • Kipper met kraan TGM 18.320 4x4 BB
  Voertuig met aandrijving op alle wielen af fabriek uitgerust voor de winterdienst, voor gebruik het hele jaar door in de bouw of door gemeentediensten.
 • Driezijdige kipper TGS 35.400 8x4 BB
  Maximaal laadvermogen in het segment van de klassieke kippers met vier assen. Het gewicht kon verminderd worden dankzij de nieuwe motor D15 en de lichte hypoïde tandemas.
 • Grote kraan TGS 35.500 8x4 BL
  Met een op de sector afgestemd chassis zal de toekomstige vooras van 10 ton voorzien worden van een nieuwe frontplaat om de kraan vooraan te ondersteunen. Dit vergroot het laadvermogen voor de kraancarrosserie en vergroot het werkgebied van grote laadkranen boven de cabine.
 • Betonpomp TGS 50.500 10x4-6 BL
  Chassis met vijf assen met gestuurde naloopas en verplaatste mechanische onderdelen op het frame om een betonpomp met mast te installeren.

Bijzonder licht betonmixerchassis

MAN zet zijn offensief verder dat erop gericht is om betontransporteurs een betonmixerchassis aan te bieden met een uitzonderlijk hoog laadvermogen. Hiervoor heeft het bedrijf het gewicht van verschillende mechanische organen geoptimaliseerd. Op bauma 2016 presenteerde MAN zijn lichte groep van hypoïde tandemassen. Hierdoor kon 180 kilogram gewonnen worden ten opzichte van de assen met een laadvermogen van 13 ton die voordien gemonteerd waren. Dankzij de overstap naar het nieuwe motorengamma D15 in 2019 daalt het chassisgewicht nog eens met 230 kg. Dat levert dus 410 kg extra laadvermogen op, een echte verbetering, voor efficiënter vervoer.

Het chassis, dat ongeveer 8,95 ton weegt, voldoet aan de toelatingscriteria voor terreinvoertuigen van categorie N3G in de versie met normale hoogte, evenals de banden  315/80 R22,5 met deze hypoïde assen. Voor bestuurders en bedrijfsleiders is het cruciaal dat MAN dit gewicht bereikt zonder afbreuk te doen aan de uitrusting en het cabinecomfort.

Ondernemers die kippers met vier assen van het gamma MAN TGS gebruiken, profiteren van dezelfde ingrepen om het laadvermogen te optimaliseren. Ook hier werd het gewicht met ongeveer 410 kg verlaagd dankzij de nieuwe motor D15 en de keuze voor lichte hypoïde tandemassen.

MAN TGE voor het eerst op bauma

De reeks MAN TGE vult het MAN vrachtwagengamma aan, dat bestaat uit voertuigen met een gewicht van 7,5 tot 44 ton. Deze reeks groepeert de vrachtwagens met een gewicht tussen 3,0 en 5,5 ton. De wereldpremière van de MAN TGE vond plaats in het najaar van 2016 op het salon IAA in Hannover. Sinds het voorjaar van 2017 introduceert MAN het bedrijfsvoertuigengamma in verschillende Europese markten. Van de bestelwagen tot de break met ruiten via de chassis met enkele of dubbele cabine, het uitgebreide productengamma komt tegemoet aan de meest diverse toepassingen in de bouwsector en de landschapsinrichting. Er zijn twee wielbasissen, drie overhangen, drie dakhoogtes en drie aandrijflijnen, meer bepaald voor- en achterwielaandrijving en aandrijving op alle wielen, beschikbaar. De 2 litermotor bestaat in vier vermogensniveaus van 102 pk tot 177 pk.

Nieuwe motor D15 voor MAN-vrachtwagens

Vanaf 2019 zal de nieuwe Euro 6-motor D15 van 9 l de beproefde D20-motor vervangen in de vrachtwagenreeksen MAN TGS en TGX. De zescilinder-in-lijn-motor onderscheidt zich door een hoger vermogen, een lager gewicht en een betere energie-efficiëntie, terwijl de cilinderinhoud afnam. De verlaging van het motorgewicht is een belangrijk voordeel voor de toepassingen in de sector. Het laadvermogen stijgt met bijna 230 kg. De ontwikkeling van nieuwe motoren is bijzonder gunstig voor toepassingen waarbij de hoeveelheid vervoerde goederen de facturatie bepaalt, bijvoorbeeld voor brandstoffen, minerale oliën of beton.

Met zijn drie vermogensniveaus van 330, 360 en 400 pk situeert de D15-motor zich in het middelste vermogensgebied, tussen de krachtige D08 zescilindermotor van 320 pk en de zwakste D26-motor van 430 pk. De cilinderinhoud van de zescilinder-in-lijnmotor met common-rail-injectie bedraagt 9.037 cm3, de slag 145 mm en de boring 115 mm. Volgens de traditie wordt de benaming van de motor bij MAN bepaald door deze laatste waarde. Het maximaal koppel bedraagt 1.600 Nm voor de versie van 330 pk, en stijgt telkens 100 Nm bij elk hoger vermogensniveau. De maximale remkracht van de motor met Turbo-EVBec bedraagt 350 kW. Dankzij de common-rail-technologie met een injectiedruk tot 2.500 bar kan het brandstofverbruik verminderd worden. Dit geldt ook voor mechanische onderdelen die aangestuurd worden op basis van de behoeften, waaronder de alternator en de luchtcompressor.

Aangezien AdBlue-vloeistof tegenwoordig probleemloos verkrijgbaar is, heeft MAN voor het motorengamma D15 gekozen voor een uitlaatgasnabehandelingssysteem enkel met selectieve katalytische reductie.

De nieuwe motorenfamilie omvat eveneens de andere reeksen MAN D08, D26 en D38, die in de loop van 2019 op de markt gebracht zullen worden in de Euro 6-versie. Hierdoor zal het vermogen van de D26-motoren met 10 pk en het koppel met 100 Nm toenemen ten opzichte van de huidige versie. De nieuwe vermogensniveaus zullen dus 430, 470 en 510 pk bedragen.

Nieuwe rijhulp- en veiligheidssystemen voor MAN-vrachtwagens

MAN heeft zijn adaptieve snelheidsregelaars (Adaptive Cruise Control), die al verschillende jaren met succes aangeboden worden, geperfectioneerd door er een 'stop & go'-functie aan toe te voegen. Deze functie, die vanaf 2018 aanvankelijk alleen verkrijgbaar was op trekkers met twee assen en achterwielaandrijving, zal in de loop van 2019 beschikbaar zijn op een groot aantal voertuigen met de TipMatic12-versnellingsbak. Het gaat hierbij onder meer om de MAN TGS en TGX, die ingezet worden in de bouwsector. Tussen 0 en 25 km/u regelt de snelheidsregelaar met instelbare afstand ACC Stop & Go de snelheid ten opzichte van het voorliggend voertuig. Het remt indien nodig af tot stilstand en vertrekt automatisch opnieuw na een trajectonderbreking van minder dan twee seconden. Als de stilstand langer dan twee seconden duurt, bedient de bestuurder het gaspedaal of een toets op het multifunctioneel stuur om opnieuw te vertrekken.

MAN integreert dit jaar ComfortSteering op de reeksen TGM, TGS en TGX met het recentste motorengamma. Het actief stuursysteem ontlast de bestuurder door de stuurkracht aan te passen aan de snelheid.

Dit systeem vormt de technische basis voor het rijhulpsysteem voor terugkeer naar de rijstrook LRA (LaneReturnAssist). Wanneer de bestuurder de rijstrook ongewenst verlaat, dus zonder de richtingaanwijzer in te schakelen, grijpt het rijhulpsysteem voor terugkeer naar de rijstrook LRA in en stuurt het voertuig terug naar de zone tussen de rijstrookmarkeringen.

Videohulpsysteem om af te slaan: een betere zichtbaarheid aan de rechterkant

Enkele van de op de MAN-stand tentoongestelde vrachtwagens zijn uitgerust met het rijhulpsysteem om af te slaan VAS. Dit systeem toont de rechterkant van het voertuig, die normaal slecht zichtbaar is, waardoor de bestuurder bij het afslaan of manoeuvreren tijdig een kritieke situatie kan herkennen. Het is bedoeld om de bestuurder, als aanvulling op de achteruitkijkspiegel, te helpen om de zone aan de zijkant van het voertuig te zien op het beeldscherm dat bevestigd is op de rechter A-stijl in de cabine of op het scherm van het dashboard. Een groothoekcamera aan de rechterkant van de cabine filmt het beeld. Het camera- en beeldschermsysteem kan aangevuld worden met ultrasoonsensoren op de voorkant en de rechter zijkant van het voertuig. Deze sensoren waarschuwen de bestuurder via een geluidssignaal en visueel via een ledlampje voor de aanwezigheid van obstakels.

Nieuwe inrichting: een geoptimaliseerd interieur, nu voor alle MAN-vrachtwagens

Voor het modeljaar 2018 presenteerde MAN een nieuwe cockpit in de cabines van zijn vrachtwagens met Euro 6-motoren. Alle TGL, TGM, TGS en TGX met een lagere emissienorm dan Euro 6 zullen in de loop van 2019 eveneens uitgerust worden met het nieuwe interieur. Het accent wordt gelegd op design, functionaliteit en ergonomie.

Voor de cabine heeft u de keuze tussen twee moderne kleuren: beige 'Sand' en donkergrijs 'Urban Concrete'. De tweede kleur is minder gevoelig voor vuile handen of werkkleding.

Het hoofdinstrument is uitgerust met een goed gestructureerd 4"-kleurenscherm met hoge resolutie. De weergave in verschillende kleuren verbetert de leesbaarheid en de oriëntatie. De centrale bedieningsconsole werd geherstructureerd. Voor een intuïtieve bediening werden bij elkaar horende schakelaars in groepen georganiseerd en bevinden veel gebruikte functies, zoals de draaiknop voor de automatische versnellingsbak TipMatic, zich nu op deze hoofdbedieningsconsole. Het dashboard boven en rechts van de centrale bedieningsconsole biedt meer opbergmogelijkheden met geïntegreerde elektrische aansluitingen en nieuwe flexibele bekerhouders.

De nieuwe locatie van de TipMatic-draaiknop levert bovendien plaatswinst op tussen de zetels en voor het bed. Ook de koelbox of het opbergcompartiment zorgt voor plaatswinst, want in de lange versies van de cabine verdwijnen die volledig onder het bed. En dat terwijl de koelbox met een inhoud van 35 l nog groter geworden is, en uitgerust is met een snelkoel- en een stille standby-functie. Alternatief kan deze ruimte uitgerust worden met een grote gesloten opbergbox.

In de geoptimaliseerde rustzone beschikken het onderste en het bovenste bed (als optie) over comfortabele elektrische bedieningselementen voor de binnenverlichting, de ruiten en het schuifdak. Vier krachtige stopcontacten (12 V, 24 V, USB) en een nieuw verlichtingsconcept verhogen het comfortniveau nog verder.