Truck  |  Events & tentoonstellingen 

Motoren van MAN: nóg krachtiger en efficiënter op de IAA 2016

In de aanloop naar de vakbeurs IAA Nutzfahrzeuge 2016 richt MAN Truck & Bus zich volledig op verbetering van zijn serie motoren. Deze verbeteringen moeten leiden tot een lager brandstofverbruik en efficiëntere en betere rijeigenschappen zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid.

MAN heeft de veranderende Euro 6-emissienormen voor 2017 aangegrepen om zijn motoren grondig te vernieuwen. De nieuwe motoren hebben een hoger koppel, presteren beter en verbruiken minder. Daarnaast komt MAN met nieuw materiaal voor de katalysatoren in de nieuwe D38-, D26- en D20-motoren. Hierbij zorgen de geoptimaliseerde verbranding en de nabehandeling van uitlaatgas voor een nog lager verbruik en een blijvend lage uitstoot. Voor het eerst kunnen er bij de nieuwe D08-, D20-, D26- en D38-motoren in alle vermogensklassen zowel paraffinehoudende brandstoffen (volgens de EN15940-norm) als met waterstof behandelde plantaardige oliën (HVO) gebruikt worden.

De nieuwe MAN D38: maximaal 640 pk voor standaardmotoren

De vermogensklasse van 640 pk in de nieuwe D38-motor van MAN was aanvankelijk alleen bedoeld voor de zware modellen. Echter, met de nieuwe generatie motoren is deze motor nu in bijna alle versies van de MAN TGX D38 verkrijgbaar. MAN levert de nieuwe D38 ook met 540 en 580 pk, een stijging van 20 pk vergeleken met vorige modellen.

Door het hoge koppel bij lage snelheden is de zescilinderlijnmotor van 15,2 liter beslist geen doorsneetype. Afhankelijk van het vermogen haalt de motor zelfs bij slechts 900 tpm een koppel van 2700 tot 3000 Nm, ideaal voor een lager brandstofverbruik en daarmee een lagere CO2-uitstoot.

Tweetraps turbo

Een belangrijk onderdeel van een motor met een laag toerental is het compressiesysteem, dat uit twee verschillende turbocompressoren bestaat die met elkaar verbonden zijn. De kleinere hogedrukcompressor reageert zelfs bij lage toerentallen terwijl de grotere lagedrukcompressor extra ondersteuning biedt bij hogere snelheden en zwaardere ladingen. Als er veel van het motorvermogen gevraagd wordt, neemt de lagedrukcompressor het leeuwendeel van het werk van de compressor over. Door dit concept is er een perfecte toevoer van verbrandingslucht naar de motor en dus een optimale koppelkromme. Dit betekent dat het maximaal beschikbare koppel tussen 900 en 1400 tpm ligt, een zeer ruime marge. Dankzij deze marge kan er op vlak terrein zuinig én langzaam worden gereden en hoeft er op hellingen minder te worden geschakeld.

Betere verbranding en hogere injectiedruk

Voor de nieuwe D38-motor gebruikt MAN een derde generatie Common Rail-systeem dat bij een maximale druk van 2500 bar brandstof de cilinders in spuit. Hierdoor wordt de brandstof beter verspreid en verloopt het gehele injectieproces nauwkeuriger, waardoor met name de verbranding effectiever wordt en het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verder verlaagd worden. Tegelijkertijd zorgt dit nieuwe Common Rail-systeem voor een maximaal koppel, zelfs bij lage snelheden. Doordat de geoptimaliseerde brandstofpomp maar weinig vermogen verbruikt, draagt de pomp bij aan een zuiniger brandstofverbruik. De luchtcompressor, die uitgeschakeld kan worden en dankzij de twee cilinders ervoor zorgt dat de luchttoevoer snel gevuld wordt, zorgt voor een verdere daling van het verbruik. Het Air Pressure Management-systeem schakelt de compressor alleen in als er perslucht nodig is. De compressor wordt hierdoor dus niet onnodig gebruikt en verbruikt ook minder extra brandstof.

Sensorgestuurde ventilatorsnelheid

Het nieuwe luchtbeheersysteem zorgt voor een constante werkingstemperatuur, zorgt ervoor dat die sneller wordt bereikt, vergroot het beschikbare aandrijfvermogen en maakt de ventilator stiller.

Optimale oliekoeling

De totale koeling is verbeterd, mede dankzij een geoptimaliseerd oliekoelingsproces. Een nieuwe thermostaat regelt de temperatuur van de motorolie, waardoor deze sneller de optimale temperatuur bereikt en de motor sneller kan draaien met de laagst mogelijke wrijving. In de rijstand, bijvoorbeeld op de snelweg, houdt de thermostaat de olietemperatuur iets hoger, zodat de inwendige motorwrijving zo laag mogelijk blijft. De stalen zuigers zorgen voor verdere vermindering van de wrijving. Door de sterke staallegering is er minder compressie nodig. Hierdoor kunnen er langere drijfstangen worden gebruikt die niet alleen de zijdelingse kracht van de zuigers verminderen, maar ook de wrijving van de zuigers in de cilindervoering. Hierdoor gaan de onderdelen langer mee en wordt tegelijkertijd het brandstofverbruik verlaagd, De nieuwe D38-motor is tevens voorzien van brandringen aan het uiteinde van de cilindervoeringen. Deze verminderen de opeenhoping van verbrande olieresten op de zuigerspleet en zorgen daardoor niet alleen voor minder slijtage, maar verlengen ook de levensduur van de motor. Dankzij het speciaal ontwikkelde plastic oliereservoir is de MAN D38-motor ook één van de lichtste in zijn klasse.

De nieuwe MAN D26: Hogere koppel, betere prestaties, minder verbruik

Vergeleken met zijn voorganger heeft de nieuwe MAN D26-motor een nóg hoger koppel en levert hij nóg betere prestaties. Naast een extra 20 pk in elke klasse heeft de D26 een hoger koppel van 200 Nm. Dit betekent dat de D26-motor nu verkrijgbaar is in nieuwe vermogensklassen van 420, 460 en 500 pk.

MAN levert de TGS- en TGX-serie nu ook met de nieuwe D26-motor om aan de eisen van klanten voor de 500 pk-klasse te voldoen. Met een maximaal vermogen van 500 pk is de nieuwe MAN D26-motor een van de doeltreffendste aandrijfeenheden in zijn klasse, om, nog maar te zwijgen van zijn hoge koppel, zijn lagere brandstofverbruik, zijn duurzaamheid en zijn lage gewicht.

Net als de nieuwe MAN D38 beschikt ook de D26-motor over een arsenaal aan technologieën die het verbruik verminderen. Bovendien is de motor voorzien van nieuwe stalen zuigers en brandringen, die voor weinig wrijving zorgen, geoptimaliseerde oliekoeling met een thermostaat, en sensorgestuurde ventilatorsnelheid.

Verder heeft MAN de turbocompressor van de nieuwe D26 aangepast. Deze werkt efficiënter bij zowel hoge als lage druk en reageert daardoor een stuk sneller, met name tijdens gemiddelde acceleraties bij gematigde snelheden. De nieuwe D26 beschikt dankzij het verbeterde koppel en de grotere flexibiliteit over veel betere rijeigenschappen.

Optimale uitlaatgasrecirculatie

De nieuwe D26 heeft een optimale uitlaatgasrecirculatie waardoor een beter bijmengsel van teruggevoerde uitlaatgassen in alle cilinders komt en de compressiecycli en verbrandingsprocessen beter verlopen. Hierdoor neemt ook de hoeveelheid stikstofoxide in de uitlaatgassen af.

Aangestuurde koelvloeistofpomp

Eén van de andere innovaties van de nieuwe MAN D26 is een aangestuurde koelvloeistofpomp. In tegenstelling tot niet-aangestuurde, altijd draaiende koelvloeistofpompen laat dit ontwerp de koelvloeistof op basis van het toerental circuleren. Het pompvermogen wordt door middel van een viscokoppeling tussen 20 en 95 procent gehouden. Als er dus weinig koelvloeistof nodig is, zoals bij langeafstandstransporten, hoeft de koelvloeistofpomp 80 procent van zijn mechanische vermogen niet te gebruiken, waardoor er veel brandstof kan worden bespaard. Tegelijkertijd bereikt de motor in de opwarmfase sneller de werkingstemperatuur, waardoor er minder slijtage plaatsvindt.

Standaard in de serie: elektronisch gestuurde EVBec-motorremklep in uitlaatpijp

De nieuwe generatie MAN D26-motoren wordt standaard geleverd met de elektronisch gestuurde EVBec-motorremklep in de uitlaatpijp met een remuitgang van 325 kW (bij 2400 tpm). Deze klep is efficiënt en geïntegreerd in het rembeheersysteem, waardoor de motor doeltreffender en zuiniger werkt en er tegelijkertijd minder slijtage op de wielremmen en de onderdelen van de aandrijving plaatsvindt. De klep zorgt er zelfs voor dat er veel veiliger kan worden gereden. Deze verbeterde EVBec kan doorlopend worden aangestuurd als hij via het rembeheersysteem wordt ingeschakeld bij toepassingen als aanvullend remmen via MAN BrakeMatic, de standaard cruisecontrol, EfficientCruise GPS-cruisecontrol van MAN of de ACC adaptieve cruisecontrol. Als de bestuurder de doorlopende remfunctie via de stuurhendel inschakelt, kan het remkoppel in fasen worden bediend. Het rembeheersysteem bedient de motorremklep in de uitlaatpijp dan automatisch in vijf fasen. Als het voertuig ook een retarder heeft, wordt deze samen met de motorremklep in de uitlaatpijp in zes fasen bediend.

De nieuwe MAN D20 en MAN D08: Bewezen technologie met nog meer brandstofbesparing

Bij de aanpassingen van het aanbod truckmotoren heeft MAN de motoren in de D08- en D20-series voorzien van diverse nieuwe functies.

De nieuwe D20 beschikt over de meeste innovaties van de nieuwe D26-motor, zoals de optimale oliekoeling met thermostaat, de sensorgestuurde ventilatorsnelheid, de aangestuurde koelvloeistofpomp en de verbeterde uitlaatgasrecirculatie. Hetzelfde geldt ook voor het standaard plaatsen in deze serie van de elektronisch aangestuurde EVBec-motorrem. Dit soort functies maakt de nieuwe MAN D20 zuiniger en buitengewoon betrouwbaar.

Met de nieuwe D08 borduurt MAN voort op een beproefd concept met onder andere volledig nieuwe motorsoftware. Een nieuwe koelvloeistofsensor zorgt altijd voor voldoende koelvloeistof in de motor, waardoor schade aan de motor wordt voorkomen. Andere innovaties zijn de sensorgestuurde ventilatorsnelheid en een nieuwe oliepeilsensor. De vermogensklassen van 250, 290 en 340 pk voor het zescilindermodel en 150, 180 en 200 pk voor het viercilindermodel blijven onveranderd. Het ontwerp met 340 pk van de zescilinder heeft een geoptimaliseerd interkoelingssysteem dat de warmtebelasting van de koelcomponenten vermindert en slijtage tot een minimum beperkt.