Truck  |  Events & tentoonstellingen 

Nieuw infotainmentsysteem: het topmodel MMT Advanced

Vanaf medio 2016 zijn de nieuwe infotainmentsystemen met grotere schermen en betere geluidskwaliteit beschikbaar in de MAN TGX, TGS, TGM, TGL en TGS WorldWide.

Het topmodel, de MAN Multimedia Truck Advanced, beschikt over een 7-inchscherm, DAB+ (digitale radio-ontvangst), een handige telefoniefunctie en verbeterde navigatie speciaal voor vrachtwagens.

Geluidsbronnen: streaming, SD-kaarten, kabel

Hoe verbindt u uw favoriete soundtrack of audioboek met het geluidssysteem? Het nieuwe infotainmentsysteem biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. De draadloze streamingfunctie is verbeterd: voortaan kunt u uw tablet, smartphone of laptop met Bluetooth-functie in uw vrachtwagen even gemakkelijk gebruiken als thuis en kunt u dus ook de muziek uit uw persoonlijke bibliotheek beluisteren. U kunt apparaten die via Bluetooth verbonden zijn ook in alle veiligheid via het MMT Advanced-systeem bedienen zonder uw smartphone tevoorschijn te halen.

Via de USB-poort naast de plank in het instrumentenpaneel (optioneel) laadt u uw smartphone of tablet gemakkelijk op en kunt u muziek rechtstreeks afspelen van een geheugenstick of externe harde schrijf.

De geheugenkaartsleuven bieden nog meer mogelijkheden: dankzij de twee microSD-sleuven van het MMT Advanced kunt u de geheugenkaart voor de navigatie tegelijk met een geheugenkaart met muziek gebruiken. Het MMT leest automatisch verschillende standaard-muziekbestandsformaten. U kunt ook muziek beluisteren via een 3,5mm stereo jack kabel.

Het geluidssysteem garandeert een hoogwaardige audiokwaliteit en de versie met volledige uitrusting heeft twee woofers, twee tweeters en een subwoofer. Om het geluid perfect weer te geven, hebben de geluidstechnici het nieuwe MMT uitgerust met een audiosysteem dat is aangepast aan de grootte van de cabine.

Handige telefonie- en spraakbediening

Dankzij de verbeterde Bluetooth-functie kunt u twee telefoons tegelijk op het MMT aansluiten, bijvoorbeeld een voor zakelijk en een voor privégebruik. Via het multifunctionele stuur en het MMT kunt u de primaire telefoon veilig en ergonomisch bedienen terwijl u rijdt. De bestuurder kan de telefoongegevens (zoals het telefoonboek of de bellijst) bekijken via het infotainmentsysteem. De geïntegreerde microfoon- en spraaktransmissie via de luidspreker van de truck zorgt voor een uitstekende spraakkwaliteit bij telefoongesprekken. De efficiënte echo- en ruisonderdrukking draagt hier eveneens toe bij.

Dankzij de geïntegreerde spraakbediening van het MMT reageert het radionavigatiesysteem op mondelinge commando's van de bestuurder. De bestuurder kan bijvoorbeeld navigatiebestemmingen opgeven of telefooncontacten kiezen zonder zijn aandacht van de weg af te wenden.

Digitale radio DAB+

Naast de standaard VHF-radiofuncties kan het MMT Advanced ook digitale radioprogramma's ontvangen (DAB = Digital Audio Broadcasting). Digitale radiotransmissie biedt tal van voordelen, zoals optimale geluidskwaliteit, een groter aantal beschikbare zenders en betrouwbare ononderbroken uitzendingen op de snelweg overal in Duitsland. DAB is al in heel Duitsland beschikbaar en in Zwitserland, Noorwegen en Denemarken worden eveneens DAB-programma's uitgezonden.

Naast muziek en praatprogramma's kan de luisteraar via DAB ook digitale informatie ontvangen, beter bekend als DAB+.

DAB+ geeft bijvoorbeeld toegang tot de veel gedetailleerdere TPEG-verkeersupdates (Transport Protocol Experts Group). Dat verbetert de navigatiemogelijkheden van het MMT Advanced.

Professionele navigatie voor vrachtwagens

Het centraal geplaatste MMT Advanced biedt niet alleen de beste geluids- en radiokwaliteit voor entertainment, maar is ook een speciaal voor vrachtwagens ontwikkeld navigatiesysteem dat de bestuurder en de vrachtwagen veilig en efficiënt op hun bestemming brengt. De navigatiekaart bevindt zich op een microSD-kaart. Tijdens het gebruik van de kaart kan de bestuurder muziek blijven beluisteren via de tweede kaartsleuf, of via de streamingfunctie.

Een jaarlijkse update van de kaart tot 2025 maakt deel uit van de vrachtwagenspecifieke navigatie. Het navigatiesysteem stelt een geschikte route voor, rekening houdend met de afmetingen van de vrachtwagen (bijvoorbeeld lengte met of zonder de oplegger) die de bestuurder kan opgeven en waarschuwt de bestuurder voor hoogte- of gewichtsbeperkingen. Het systeem kan ook route-opties weergeven om bijvoorbeeld tolwegen of woonzones te vermijden.

De functies voor verkeersinformatie en voor het vermijden van files zijn bijzonder geavanceerd. Als de gebruiker dat wenst, zal het MMT premium verkeersinformatie gebruiken; in Europese landen geven TMC en TPEG toegang tot veel geavanceerdere informatie, bijvoorbeeld nieuws specifiek voor vrachtwagens (zoals wegen die zijn afgesloten voor vrachtwagens of gevaar van zijwind).

TPEG zendt verkeersinformatie uit via de digitale radio (DAB+). Dat werkt alleen als er digitale radio beschikbaar is in het land waar u zich bevindt. Een specifiek voordeel van digitale radio is de hoeveelheid gegevens die via het DAB+ radiosignaal kan worden doorgestuurd, dat een extra kanaal heeft, specifiek voor verkeersinformatie. De informatie via dat kanaal is veel vollediger en nauwkeuriger. Het traditionele TMC-verkeerssignaal registreert het wegennet alleen via een centraal systeem en kan dus enkel algemene informatie geven over files. TPEG is veel nauwkeuriger en kan zelfs informatie over de verkeersstroom weergeven via het navigatiesysteem.

Installatie van externe camera's

Het MMT Advanced beschikt over twee aansluitingen voor externe camera's. Ze worden handmatig geactiveerd, of automatisch door het gebruik van vooraf gedefinieerde functies. De beelden van de achteruitrijcamera kunnen bijvoorbeeld automatisch op de monitor worden weergegeven wanneer de vrachtwagen achteruit rijdt, of de bestuurder kan handmatig een laadruimtecamera inschakelen.