Truck 

Rugdekking bieden - MAN ontwikkelt een veiligheidsvoertuig zonder bestuurder voor snelwegwerven

Ongeveer 44% van de ongevallen met vrachtwagens op de Duitse snelwegen gebeurt op de rechterrijstrook of op de pechstrook. Kop-staartaanrijdingen met veiligheidsvoertuigen voor mobiele werven van de wegendienst horen daar regelmatig bij. Hoewel de oranje gemeentevoertuigen bijzonder goed zichtbaar zijn met hun vier meter hoog verlicht waarschuwingsbord, worden ze te laat of helemaal niet opgemerkt, jammer genoeg vaak met ernstige gevolgen.

  • Het onderzoeksproject 'aFAS' onderzoekt de technische haalbaarheid van een geautomatiseerde besturing
  • MAN en zes partners uit de industrie, de onderzoeks- en de managementwereld zetten nieuwe mijlpalen voor de toekomst van de mobiliteit
  • MAN TGM 18.340 als veiligheidsvoertuig zonder bestuurder onderweg op de autosnelweg
  • Project met succes afgerond in juni 2018

Op basis van deze vaststelling hebben MAN Truck & Bus en zeven andere partners uit de industrie, de onderzoeks- en de managementwereld binnen het 'aFAS'-project een toekomstgerichte mobiele oplossing ontwikkeld om het hoofd te bieden aan dit veiligheidsrisico: een voertuig zonder bestuurder om 'rugdekking' te bieden in gevaarlijke omstandigheden. 'aFAS' is een Duitse afkorting voor 'automatisch veiligheidsvoertuig zonder bestuurder voor snelwegwerven' en beschrijft het prototype van een voertuig dat, zoals de naam het aangeeft, volledig autonoom en zonder bestuurder de mobiele werf kan volgen op de pechstrook en het personeel in het verkeer kan beveiligen.

Het onderzoeksproject begon in 2014 en duurde vier jaar; het werd voor een bedrag van circa 3,4 miljoen euro gesubsidieerd door de federale minister voor Economie en Energie. Naast de technische haalbaarheidsstudie werd onderzocht in welke mate de huidige normen en wettelijke bepalingen gewijzigd moeten worden, en natuurlijk ook wat de impact van het reële gebruik ervan op de weg is.

In samenwerking met andere technische partners ontwikkelde MAN het geautomatiseerd veiligheidsvoertuig, waarbij het bedrijf verantwoordelijk was voor de rijfunctie, de radiocommunicatie, de MCI (mens-computerinteractie) en het volledige voertuig.

Voor de testen werd gebruikgemaakt van een MAN TGM 18.340 uitgerust met camera's en radars om de omgeving te scannen en diverse hulpsystemen. De stuur- en remsystemen, de sensoren en besturingssoftware moesten voldoen aan bijzonder hoge veiligheidscriteria. Het prototype werd voornamelijk gebouwd met standaard onderdelen, zowel voor de besturing als voor de uitwerking van functionele veiligheidsaspecten. Dankzij speciaal ontwikkelde bijkomende omgevingssensoren met een hoog veiligheidsniveau en een betrouwbare en geïntegreerde detectie van voorwerpen en wegmarkeringen konden de gegevens met betrekking tot de kenmerken van het traject en de verkeerssituatie geanalyseerd worden. De gegevensoverdracht tussen het werfvoertuig vooraan en het veiligheidsvoertuig achteraan gebeurt via wifi. Op schermen in beide voertuigen wordt de werkingsstatus van het prototype zonder bestuurder weergegeven.

Zodra de bestuurder alle systemen ingeschakeld heeft en de cabine van de TGM verlaten heeft, stuurt, accelereert en remt het voertuig zelfstandig, waarbij het voorste voertuig op een vastgelegde afstand wordt gevolgd. In geval van problemen stopt het automatisch. Op kritieke punten, zoals op- en afritten, kan het prototype het voorste voertuig tot op enkele meters naderen en er digitaal mee 'gekoppeld' worden.

Nadat het systeem in de loop van de eerste jaren op testtrajecten van MAN en in het tweede kwartaal van 2017 op gesloten werfdelen in de deelstaat Hessen getest werd, werd het voertuig terug naar de ontwikkelaars in München gebracht. Op basis van al deze ervaringen kon het prototype MAN TGM geoptimaliseerd worden. Het werd vanaf begin 2018 in reële omstandigheden ingezet op autosnelwegen in de deelstaat Hessen.

In juni werd het 'aFAS'-project met succes afgerond. De opgedane kennis zal door MAN geïntegreerd worden in toekomstige ontwikkelingen en andere test- en studieprojecten rond het thema geautomatiseerd en autonoom rijden, waaronder platooning.