Truck 

Transport 4.0 – het fleetmanagement van de toekomst begint met de nieuwe MAN DigitalServices

Met de introductie van MAN DigitalServices biedt MAN exclusief voor MAN-voertuigen aangepaste diensten en digitale toepassingen aan. Op basis van het logistieke platform RIO met cloud-verbinding kunnen de exploitanten van gemengde voertuigenparken hun MAN-voertuigen en voertuigen van andere merken op elk niveau verbinden met de volledige MAN DigitalServices en ze op een nog doeltreffendere manier gebruiken. Tegelijk zijn de toepassingen van MAN DigitalServices niet alleen erg gebruiksvriendelijk, maar ook bijzonder functioneel en geschikt voor dagelijks gebruik.

  • MAN DigitalServices, op basis van het RIO-platform, exclusief voor MAN-voertuigen
  • MAN DigitalServices biedt alomvattende applicaties aan voor het fleetmanagement van de toekomst
  • De intelligente digitale diensten maken moderne voertuigenparken nog rendabeler en milieuvriendelijker

De economische uitdagingen van de toekomst beheersen en tegelijk het hoofd bieden aan de steeds groter wordende vereisten met betrekking tot de samenleving en het milieu: transport 4.0 geeft een antwoord op uiteenlopende opdrachten, die veel verder gaan dan 'eenvoudig goederenvervoer van punt A naar punt B'. Digitalisering, efficiënt fleetmanagement, synergie en alomvattende connectiviteit zijn de trefwoorden voor competitiviteit op lange termijn voor transportbedrijven. MAN DigitalServices staat zijn klanten bij met een aanbod dat zich meer en meer richt op digitale diensten die ontwikkeld zijn voor MAN-voertuigen, die het overzicht helpen te behouden en de kostenfactoren van de TCO (Total Cost of Ownership) optimaliseren.

MAN DigitalServices, dat door MAN in 2016 op het IAA-salon gepresenteerd werd, baseert zich op het digitale RIO-platform in de cloud voor logistieke toepassingen. Met de Rio Box, die onafhankelijk is van het systeem en de fabrikant, kent de connectiviteitsoplossing voor de transportsector een dermate groot succes dat andere voertuigmerken er ook gebruik van beginnen te maken.

De Rio Box wordt standaard geïnstalleerd op alle nieuwe MAN-vrachtwagens van het Euro 6-gamma. De eigenaars ervan kunnen, na registratie op het RIO-platform, gratis de digitale basisfuncties MAN Essentials gebruiken. De gebruiker ontvangt op zijn computer diverse gegevens met betrekking tot het voertuig: de huidige locaties met weergave op een digitale kaart, de huidige snelheid, de kilometerstand, de onderhoudstermijn, de gemiddelde snelheid en het gemiddeld gewicht, tot zelfs analyses van het brandstofverbruik. Deze gegevens kunnen gedurende 10 dagen geraadpleegd worden. De uitbreiding 'Advanced' maakt de analyse van bijkomende gegevens mogelijk. Deze uitbreiding kan aangekocht worden in de online shop MAN Marketplace.

Met de applicatie MAN ServiceCare beschikken klanten over een proactief instrument voor een perfect onderhoudsmanagement van hun voertuigenpark. De RIO Box voorziet MAN ServiceCare van alle gegevens met betrekking tot het onderhoud van het voertuig. De gebruiker en de MAN-werkplaats die verantwoordelijk is voor het voertuig ontvangen automatische boodschappen over de onderhoudsintervallen of uit te voeren werken op slijtage onderhevige onderdelen. Op die manier kan de eigenaar van het voertuigenpark op elk moment de actuele staat van zijn voertuigen controleren, waar ze zich ook bevinden. De werkplaats ontvangt via Man ServiceCare een overzicht van de staat van de voertuigen en kan op die manier proactief een afspraak met de klant regelen. Onverwachte onderhoudssignalen op het beeldscherm, lange stilstandtijden in de werkplaats en wachttijden voor de levering van vervangonderdelen behoren voortaan tot het verleden.

MAN ServiceCare wordt natuurlijk voortdurend verder ontwikkeld en concentreert zich op de behoeften van de klant voor zijn dagelijkse activiteiten. De diagnose op afstand van de vrachtwagen is dus een eerste bijkomende prestatie. Hierdoor kan de oorzaak van een eventuele panne opgespoord worden, zodat de mecanicien, voordat hij zich ter plaatse begeeft, kan bepalen of reparatie mogelijk is en welke vervangonderdelen en werktuigen hij moet meenemen. Hierdoor kan kostbare tijd, en dus geld bespaard worden.

Toch is MAN DigitalServices niet uitsluitend op het voertuig gericht. De dienst houdt immers ook rekening met sociale voorschriften en managementregels in de sector. Via de applicatie MAN Compliant kunnen alle gegevens van de digitale tachograaf van het voertuig volledig automatisch en onafhankelijk van de locatie gedownload worden (bestuurderskaart om de 7 dagen, opslaggeheugen om de 30 dagen). Tot nog toe was dit enkel mogelijk op de website van het bedrijf. Er bestaat ook een Advanced-functie waarmee de gegevens gedurende 25 maanden opgeslagen worden en geanalyseerd en beheerd kunnen worden. Dit komt overeen met de wettelijke periode van twee jaar gedurende dewelke transportbedrijven hun gegevens moeten bijhouden.