Technologie & competentie

MAN HydroDrive®

MAN HydroDrive®

Voor transportondernemers is het van doorslaggevend belang om veilig en zonder vertraging aan te komen, ook als de omstandigheden op de weg niet optimaal zijn. Tussen de conventionele achterwielaandrijving en klassieke aandrijving op alle wielen biedt MAN de innovatieve hydrostatische voorwielaandrijving HydroDrive® voor meer tractie bij voertuigen met incidenteel offroadgebruik. MAN is de enige fabrikant binnen de markt die het HydroDrive®-systeem zowel voor voertuigen met handgeschakelde versnellingsbakken als voor voertuigen met automatische transmissies aanbiedt.

In vergelijking met een voertuig met conventionele aandrijving op alle wielen weegt het HydroDrive®-systeem tot 750 kilogram minder en heeft het minder brandstof nodig. Daarnaast levert een aangedreven vooras bijkomende zijgeleiding - vooral in de winter is dit een belangrijk veiligheidsaspect.

De bestuurder beslist zelf of de extra aandrijfkracht automatisch moet ingrijpen met HydroDrive® of dat hij het systeem handmatig wil inschakelen als er meer tractie nodig is.


In een handomdraai meer tractie

MAN HydroDrive® is de ideale aandrijving voor situaties waarbij men af en toe offroad rijdt en voor situaties waarin bijkomende tractie aan de vooras vereist is. Voertuigen met MAN HydroDrive® zijn primair voertuigen waarvan het toepassingsspectrum door de hydrostatische voorwielaandrijving functioneel uitgebreid wordt.

Typische rijsituaties waarin MAN HydroDrive® ingeschakeld kan worden, zijn bijvoorbeeld:

  • onverharde wegen zoals veldwegen en bouwplaatsen
  • gladde ondergrond, zoals slib, ijs en sneeuw
  • trajecten met bergachtige topografie

MAN HydroDrive®-indicatie
MAN HydroDrive®-indicatie op het centrale display

Draaischakelaar voor MAN HydroDrive®
Draaischakelaar voor MAN HydroDrive®

MAN HydroDrive®

De hydrostatische voorwielaandrijving kan met de draaischakelaar ook tijdens het rijden onder last ingeschakeld worden. Vanaf een rijsnelheid van 28 km/h schakelt deze automatisch uit. Als de snelheid onder 23 km/h zakt, schakelt deze automatisch weer in. De geactiveerde MAN HydroDrive® wordt op het bestuurdersdisplay door een controlelampje weergegeven.

Bij MAN HydroDrive® zit er een hydropomp aan de transmissie-uitgang die de wielnaafmotoren aan de vooras voedt. Deze geniaal eenvoudige, robuuste en onderhoudsvriendelijke techniek is op het vlak van brandstofverbruik en slijtage vergelijkbaar met de conventionele achterasaandrijving en biedt een reeks voordelen in vergelijking met de klassieke aandrijving op alle wielen. Door het gebruik van hydrostatische wielmotoren valt de voor de klassieke aandrijving op alle wielen typische verdeelbak weg. Bovendien worden bij MAN HydroDrive® op de weg alleen de achterwielen aangedreven, de hydropomp en de wielmotoren creëren geen wrijving. Bij de aandrijving op alle wielen daarentegen draaien de overbrengingselementen van de voorste asaandrijving ook uitgeschakeld mee.

De voordelen van de MAN HydroDrive®:

  • Gunstig brandstofverbruik
  • Gewichts- of laadvermogenvoordeel van rond de 750 kg ten opzichte van voertuigen met aandrijving op alle wielen
  • Geen hoge constructie vereist, de totale hoogte blijft gelijk en het zwaartepunt van het voertuig blijf behouden
  • Verbetering van de rijveiligheid door verhoogde tractie en recht spoor bij onverharde ondergrond en winterse wegomstandigheden
  • Bij het remmen op de motor overbrenging van de motorremwerking op de motor op de vooras en hierdoor een betere remkrachtverdeling