Technologie & competentie

Continuous Damping Control (actieve rolstabilisering)

Intelligente schokdemping in alle situaties

De Continuous Damping Control (CDC) berekent de op dat moment noodzakelijke kracht van de schokdempers afhankelijk van de belasting van het voertuig en de conditie van het wegdek bij remmen of versnellen, in bochten en in de bergen.

Een regeleenheid, de kern van het systeem, regelt elektromagnetisch een verdeelventiel dat de doorstroomhoeveelheid van de in de demper aanwezige olie bepaalt. Als er een hogere spanning op het ventiel staat, wordt de doorstroming in de demper verminderd. De olie stroomt langzamer, de demping wordt "harder". Het systeem berekent en reguleert de dempingskracht elke 25 milliseconden en registreert zo permanent de rijsituatie.

Hoogte- en druksensoren op het voertuig leveren de gegevens voor de berekeningen. Ook de CAN-Bus verzorgt de regeling van de demping met informatie: Rijsnelheid, vertragings- en versnellingssignaal, dwarsversnelling en wielsnelheid worden in de berekeningen opgenomen. De CDC past de basisdemping van de normale toestand in milliseconden nauwkeurig aan de nieuwe omstandigheden aan.

De basisinstelling van de demping kan in twee fasen worden gevarieerd waartussen de bestuurder comfortabel kan kiezen door middel van een kantelschakelaar. De dynamische stabilisering van de belasting heeft nog meer voordelen: De CDC reduceert de bandenslijtage en ontziet de wegen.


Hoge mate van veiligheid, voordelig verzekeren

De CDC zorgt voor kortere remwegen, het stuursysteem reageert directer en het voertuig gedraagt zich comfortabel en aangenaam. Ook in gevaarlijke situaties helpt het de bestuurder om de controle te behouden. Een vrachtwagen met CDC garandeert een hoge mate van veiligheid.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen zijn dusdanig overtuigd van dit concept dat ze goedkopere polissen willen aanbieden. Met name bij vrachtwagens met hun verschillende ladingen en zwaartepunten is de uitgebreide rolstabilisering van het voertuig een groot voordeel als het gaat om voertuigstabiliteit, bochtengedrag en veiligheid. De lading en het voertuig worden ontzien, de levensduur van de onderdelen wordt aanmerkelijk langer en het risico op ongelukken is aanzienlijk lager.