Technologie & competentie

MAN BrakeMatic

Voor een superieur remgedrag zorgt bij de complete TG-serie de intelligente MAN BrakeMatic met het elektronische remsysteem EBS, antiblokkeersysteem ABS en krachtige schijfremmen op alle wielen of trommelremmen bij AP-assen. Zo winnen de TG-voertuigen beslissende meters op de remweg - voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers.

MAN EVB

Krachtige slijtvaste remprocedures en gecontroleerde bergafwaartse ritten bij hoge snelheden zijn mogelijk dankzij de motorrem MAN EVB (EVB = Exhaust Valve Brake) met tot 290 kW remvermogen. De motorremwerking wordt door het kortstondig openen van de uitlaatventielen verhoogd. Een andere verbetering is de drukgeregelde MAN EVBec. Hier wordt een nog groter remkoppel beschikbaar bij lage toerentallen.

MAN EVBec

Als uitbreiding van de normale werking van het EVB-systeem is bij de EVBec de traploze instelling van het remvermogen mogelijk. Dit wordt bereikt door de regeling van de uitlaatgasdruk door middel van de motorremklep in de uitlaatpijp. De door middel van luchtdruk bediende motorremklep sluit de uitlaatpijp trapsgewijs overeenkomstig het gewenste remvermogen en creëert zo de noodzakelijke uitlaatgastegendruk voor de cilinders. De boordcomputer FFR registreert de uitlaatgastegendruk via een sensor en zorgt door middel van een verdeelklep voor de benodigde drukregeling van de stelcilinders. Het trapsgewijs aanspreken van de permanente remmen maakt het mogelijk dat deze tijdens het rijden gedoseerd worden gebruikt. Op deze manier wordt een zacht ingezette, soepele remprocedure bereikt.

De combinatie van een krachtige motorrem EVBec en de waterretarder MAN PriTarder® overtuigt als efficiënt en economisch remsysteem: In tegenstelling tot conventionele retarders werkt de waterretarder direct met het water van het koelcircuit.

De MAN PriTarder® is zoals de intarder in het permanente-remmanagement MAN BrakeMatic geïntegreerd: Bij het schakelen/uitkoppelen wordt de bedrijfsrem bijgeschakeld opdat de remkracht bij het schakelen niet wordt onderbroken (reblending).