Technologie & competentie

Adaptive Cruise Control (ACC) Stop & Go

De Adaptive Cruise Control (ACC) regelt de snelheid van de vrachtwagen en de afstand tot de voorligger automatisch. De nieuwe Stop & Go-functie ondersteunt nu ook in de file of bij langzaamrijdend verkeer. Om de bestuurder flink te ontlasten en de verkeersveiligheid te vergroten.

Adaptive Cruise Control

Vermijden van botsingen

Met name in files en op goed verharde secundaire wegen wordt zowel de eigen snelheid als de afstand tot de voorligger vaak verkeerd ingeschat. De Adaptive Cruise Control (ACC) remt de vrachtwagen indien nodig vroegtijdig automatisch af en houdt een constante veiligheidsafstand aan. Zo worden noodremsituaties voorkomen, die vaak botsingen tot gevolg hebben. De nieuwe Stop-and-Go-functie ontlast de bestuurder nu ook door het automatisch stilstaan en wegrijden in het stadsverkeer en in de file.

Radar en camera – twee sensorsystemen voor maximale betrouwbaarheid

De Adaptive Cruise Control (ACC) werkt met twee van elkaar onafhankelijke sensorsystemen: radar en camera. De radarsensor herkent voorliggers en berekent hun snelheid, afstand en positie ten opzichte van de eigen vrachtwagen. De camera op de voorruit beschikt over onafhankelijke objectherkenning en registreert bovendien de rijstrookmarkeringen. Zo kan de voorligger ook bij complex lopende wegen, bij slechte weersomstandigheden of in het donker uiterst precies en betrouwbaar worden herkend.

Maximaal bedieningscomfort

De bestuurder bepaalt via het multifunctionele stuurwiel heel eenvoudig zijn gewenste snelheid. Deze snelheid wordt aangehouden zonder dat het gaspedaal hoeft te worden bediend. Verder kan de bestuurder de gewenste veiligheidsafstand tot de voorligger in vier standen instellen. Tijdens het rijden versnelt het voertuig tot de ingestelde gewenste snelheid. Als het ACC-systeem langzamere voorliggers herkent, worden de snelheid en de afstand automatisch aangepast.

Functie-uitbreiding: Stop-and-Go

Door de uitbreiding van de Adaptive Cruise Control (ACC) met de nieuwe Stop-and-Go-functie kan de ACC nu ook in de file of in het stadsverkeer worden gebruikt. Als het verkeer tot stilstand komt, remt de vrachtwagen met behulp van de Stop-and-Go-functie zelfstandig totdat hij stilstaat en rijdt hij bij korte stops van minder dan twee seconden ook zelf weer weg. Bij een stop van meer dan twee seconden wordt de bedrijfsrem automatisch geactiveerd. Het wegrijden vindt dan plaats door het gaspedaal of een toets op het multifunctionele stuurwiel te bedienen. Zo wordt de bestuurder in de toekomst ook in het langzaam rijdende verkeer ontlast. Files kunnen worden doorstaan zonder moe te worden en botsingen kunnen worden voorkomen.