MAN TGX
EfficientLine 3

Efficientie ontmoet transparantie.6.35% minder brandstofverbruik.

Door de consequente doorontwikkeling van het MAN EfficientLine concept hebben we een zeer efficiente truck gerealiseerd. Zuiniger en milieuvriendelijker dan ooit. Profiteer van een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, breng de Total Cost of Ownership (TCO) omlaag en maximaliseer uw winst.

mouse Scroll en maak kennis met de TGX EfficientLine 3

MAN TGX EfficientLine 3 – pure efficiëntie

Brandstofbesparende technologieën en maatregelen samengevoegd.

Alle nieuwe elektronische systemen die het brandstofverbruik reduceren
zijn standaard in de MAN TGX EfficientLine 3 ingebouwd.

Nieuwe MAN-motoren

X

De MAN TGX EfficientLine 3 verbruikt dankzij voortdurende optimalisatie van de gehele aandrijving nóg minder brandstof dan zijn voorganger. De nieuwe MAN-motoren bieden meer koppel en vermogen bij een dalend verbruik en geringe emissies. De nieuwe TipMatic®-transmissie en belangrijke assistentiesystemen zoals de nieuwe MAN EfficientCruise® en MAN EfficientRoll ondersteunen de efficiëntie van de aandrijving.

  • Permanente koppelverhoging met 200 Nm en 20 pk meer vermogen
  • Brandstofbesparing door de nieuwe D26-motor gecombineerd met de nieuwe transmissie MAN TipMatic® en nuttige assistentiesystemen zoals de nieuwe GPS-gestuurde cruise control MAN EfficientCruise® en MAN EfficientRoll

MAN TipMatic®

X

In de MAN TGX EfficientLine 3 zorgt de nieuwe handgeschakelde versnellingsbak MAN TipMatic® met de efficiëntiefuncties MAN EfficientCruise® en MAN EfficientRoll, Idle Speed Driving en SmartShifting voor een lager brandstofverbruik en een hogere transportsnelheid in het langeafstandsverkeer.

  • Idle Speed Driving maakt comfortabel rijden en zeer nauwkeurig rangeren bij een stationair toerental mogelijk.
  • SmartShifting combineert een snel schakelproces in alle versnellingen, passend bij de desbetreffende rijsituatie.

MAN EfficientCruise®

X

De MAN TGX EfficientLine 3 beschikt over de nieuwe generatie MAN EfficientCruise® om nóg efficiënter te kunnen rijden in het langeafstandsverkeer. Hiervoor berekent de door satellieten aangestuurde assistent aan de hand van 3D-kaartgegevens en de actuele GPS-positie van het voertuig de topografie van het te rijden traject en bepaalt hij de benodigde brandstofinspuiting – en dat meerdere kilometers van tevoren. Het terugschakelen wordt - alleen indien nodig - onderdrukt.

  • Zelfstandig en anticiperend regelen van snelheid en rijstand op hellingen en afdalingen
  • In vier in de praktijk beproefde standen kiesbare snelheidstoleranties voor optimale verbruikswaarden
  • Eenvoudige bedienbaarheid via een tuimelschakelaar voor maximaal rijcomfort

MAN EfficientRoll

X

De MAN TGX EfficientLine 3 is uitgerust met de transmissiefunctie MAN EfficientRoll, die ook het rollen door middel van 'GPS-vooruitblik' intelligent stuurt. Zelfs bij een lichte afdaling schakelt de transmissie automatisch in de vrijstand – echter alleen als er daadwerkelijk brandstof kan worden bespaard.

  • Efficiënt rollen zonder onnodige motorremwerking
  • Meenemen van de vaart uit afdalingen naar de volgende helling
  • Automatisch koppelen van de MAN TipMatic®, zodra de ingestelde of toegestane snelheid wordt overschreden

De nieuwe generatie MAN EfficientCruise® bespaart door de combinatie met MAN EfficientRoll nog meer brandstof dan tot nu toe, het voertuig was nog nooit zo milieuvriendelijk.

Efficiënt. Vanaf het begin.

Meer ervaring. Minder verbruik.

De MAN TGX EfficientLine 3 overtuigt door zijn optimale rendement. En dat is geen toeval, want de gerichte verdere ontwikkeling en consequente toepassing van nieuwe brandstofbesparende technologieën is traditie bij MAN. Onze mijlpalen – op weg naar een maximale efficiëntie.

Klik hier

1932

De stamvader van de MAN EfficientLine.

In 1932 bracht een tocht van 60 dagen de drieasser MAN S1H6 6500 km dwars door Duitsland. Met deze unieke reclame- en testrit moesten de hoge efficiëntie en rendabiliteit evenals het aanzienlijk lagere brandstofverbruik van de destijds krachtigste dieselmotor ter wereld (140 pk) vergeleken met een benzinemotor aangetoond worden.

MAN S1H6 in het jaar 1932

1955

Efficiëntiekampioenen op weg naar het Oosten.

Als mijlpaal bij de ontwikkeling van de EfficientLine van MAN geldt de testrit van twee MAN-trucks van de 400-serie evenals het busmodel 420, die op 23 oktober 1955 vanuit de MAN-fabriek in het Duitse Nürnberg startte. In vergelijking met hun voorgangers waren de drie nieuwe voertuigen van MAN qua gewicht geoptimaliseerd en waren twee van hen voorzien van de nieuwe M-dieselmotor. De rit ging tot Bagdad en weer terug, waarbij in totaal meer dan 16 000 km werd afgelegd. Het doel van de reis was het testen van de nieuwe 400-serie op lange afstanden en met name op wegen in het buitenland. Na terugkeer werden de meegenomen reserveonderdelen in de oorspronkelijke verpakking afgeleverd waarna de serieproductie van start kon gaan.

1960

Betrouwbaarheid zelfs onder extreme omstandigheden.

In 1960 ging een MAN 745 L1 voor het eerst testrijden door de Sahara. De truck reed vanaf Tripolis dwars door de Libische woestijn. In 166 rij-uren werden zo’n 2400 km afgelegd om de belasting bij extreme hitte te testen. Het resultaat: een geslaagde test zelfs bij de hoogste temperaturen.
In tegenstelling daarmee hebben in het voorjaar van 1961 een MAN 635 en een L1 truck uit de 770-serie een 6 000 km lange testrit door Scandinavië gemaakt. Vanuit Helsinki ging de colonne door Lapland tot aan de poolcirkel, waar buitentemperaturen tot -25 °C heersten. Ook hier leverden de trucks van MAN goede prestaties en bewezen ze zowel betrouwbaar als ook krachtig te zijn op de lange afstanden.

1964

Brandstofbesparend en efficiënt tot aan de top.

Om van de nieuwe bedrijfsvoertuigen ook de prestaties in de bergen te testen, vertrokken een MAN 535 HO-R9 touringcar, een MAN 10.212 Hauber-kipper en een 1580 DHK-truck op een 1000 km lange rit de Stelviopas op. Dat was geen probleem voor de efficiënte voertuigen: met in totaal 22 personen en ca. 450 kg bagage verbruikte de MAN-bus gemiddeld slechts 22,1 l/ 100 km. Ook de drieasser (MAN 1580) beklom ondanks het totaal gewicht van 18 ton zelfs de steilste bochten en hellingen van 8 tot 12% bij een verbruik van slechts 41,6 l/ 100 km. Nog efficiënter (32,3 l/ 100 km) bracht de tweeasser zijn 14 ton naar boven. Beide trucks waren uitgerust met de nieuwe watergekoelde 6-cilinder HM-motortechnologie.

1973

Langeafstandswinnaars op de snelweg.

In 1973 vertrok een MAN-Büssing truck 22.320 UNL op een rit, waarbij de 38 ton zware combinatie non-stop van Hamburg naar München reed. Het in totaal zo’n 750 km lange traject werd door de truck in 10,5 uur en hoofdzakelijk ’s nachts afgelegd. De MAN-combinatie en diens 320 pk sterke ondervloermotor U12 DA verbruikten daarbij net 35 liter diesel per 100 kilometer. Alleen al op het gebied van rendabiliteit en efficiëntie een sterke prestatie die door de Duitse Verkehrszeitung direct werd erkend met de titel “Truck van het jaar 1972”.

1985

Overtuigend ook in wedstrijden met zichzelf.

Het was de Belgische journalist Leo Nuyens die in 1985 de aanleiding gaf om twee MAN combinaties in een unieke wedstrijd tegen elkaar te laten strijden. Met beide 38 ton treingewicht startten een MAN 19.291 en een 19.331 FLS op een driedaagse vergelijkingsrit van Antwerpen naar Marseille en terug.
Bij een gemiddelde snelheid van zo’n 77 km/h viel het brandstofverbruik van de beide MAN-trucks bijna gelijk uit. Hoe efficiënt de turbomotoren met 6 cilinders werkten, bewees het gemiddelde brandstofverbruik van bijna 32 liter op 100 km, waarbij ook de inzet van front- en dakspoilers hun bijdrage geleverd hebben.

1988

Topprestaties op Europese lange trajecten.

Meerdere Europese vaktijdschriften onderwierpen de MAN F90 met zijn 10-cilindermotor van 460 pk aan een uitgebreide test. Qua brandstofverbruik en efficiëntie bereikte de truck een topprestatie in de klasse 40 tons opleggercombinaties. Het oordeel van de journalisten: “Een supertruck die power, comfort en veiligheid optimaal combineert.”

1995

MAN op recordjacht bij het brandstofverbruik.

Bij de MAN Eco-Challenge Tour vanaf het Schotse Edinburgh tot het Zuid-Italiaanse Bari zorgde MAN met een wereldrecord voor sensatie. De met een aerodynamische aankleding zoals zijskirts en achtervleugels uitgeruste opleggers en door professionals bestuurde MAN F2000 trekker verbruikte slechts 25,2 l/ 100 km diesel – een ongekend record voor een 40 ton's combinatie.

MAN F2000 in het jaar 1995

2000

1000 mijl met maximale efficiëntie.

Bij de “Mille Miglia” konden internationale journalisten zichzelf laten overtuigen door de efficiënte MAN-trucks. Voor de 1000 mijl lange testrit dwars door Italië werden zes MAN-trucks van het type TGA met 360, 410 of 460 pk ter beschikking gesteld. Het resultaat: een gemiddeld verbruik van 34,74 l/100 km bij 68,6 km/h.

MAN TGA in het jaar 2000

2010

De wereldpremière van de MAN TGX EfficientLine op de IAA 2010.

Met de TGX EfficientLine presenteerde MAN op de IAA 2010 een truck die door de gerichte doorontwikkeling van de aandrijvingstechniek en een consequent op brandstofbesparing gerichte uitvoering bewijst dat in het moderne langeafstandsverkeer nog lang niet alle mogelijkheden op het gebied van efficiëntie en rendabiliteit zijn benut. MAN sloeg met deze truck een nieuwe weg in – tot dan toe had geen enkele voertuigfabrikant de bekende fysieke verbanden zo consequent omgezet in een truck dan MAN.
MAN voerde de krachtige truck uit met veel extra’s en een uitgebreid pakket aan efficiënte functies die hem ook wat betreft de CO2-balans boven de rest deed uitsteken. De truck verbruikte per 100 km drie liter diesel minder, wat op jaarbasis tot 12 ton minder CO2-emissie per voertuig mogelijk maakt.

2011

Start van de MAN Consistently Efficient Tour.

Drie MAN TGX-opleggercombinaties, waaronder twee MAN TGX EfficientLines, bewijzen bij de unieke testrit dwars door Europa dat het brandstofverbruik bij het langeafstandsverkeer tot drie liter per 100 kilometer is verminderd.

Start van de MAN Consistently Efficient Tour.

MAN TGX EfficientLine wordt “Green Truck” van het jaar.

Van in totaal 14 uniform geteste voertuigen van verschillende merken werd de MAN TGX EfficientLine tot “Green Truck” van het jaar uitgeroepen. Doorslaggevend voor het succes was het hoge rendement, het laagste brandstofverbruik en de laagste CO2-uitstoot. Met deze onderscheiding bewees MAN opnieuw hoe door de consequente ontwikkeling van de eigen producten en diensten de weg naar meer efficiëntie bij het langeafstandsverkeer met succes kan worden betreden. De cijfers spreken voor zich: bij een kilometrage van rond 150 000 km en een gebruiksduur van vier jaar betekent een afname van het brandstofverbruik van drie liter op de honderd kilometer een besparing van 18 000 liter diesel en 47 ton minder CO2-uitstoot.

De MAN TGX EfficientLine wordt een verkoopsucces.

De speciaal voor meer efficiëntie ontworpen truck is in zeer goede aarde gevallen. Reeds 1 000 exemplaren van de EfficientLine waren in 2011 op de wegen van Europa onderweg. Maar wat maakt deze zware truck nu tot zo’n absolute efficiëntiekampioen? De consequente uitvoering met een verder verbeterde aandrijvingstechniek, een geoptimaliseerde aerodynamica en een verminderde rolweerstand, maar ook een gewichtsgeoptimaliseerde constructie, de op 85 km/u ingestelde topsnelheid en het verhoogde laadvermogen. Een prestatie, die ook op het gebied van rendement gunstig uitpakt Een 3 liter minder diesel op de 100 km betekend toch een lucratieve besparing en aantrekkelijke concurrentievoordeel.

2012

De 10 000ste MAN EfficientLine vrachtwagen rolt van de band.

Slechts twee jaar na de marktintroductie verlaat het 10 000ste exemplaar van de MAN TGX EfficientLine de productiehallen. Een duidelijk bewijs dat de voortdurende verdere ontwikkeling van innovatieve technologieën ter vermindering van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot geslaagd is.

MAN TGX EfficientLine in het jaar 2012

Schoon en efficiënt in het langeafstandsverkeer van Zuid-Korea.

Ook in het voortdurend groeiende langeafstandsverkeer in Korea overtuigt de MAN TGX EfficientLine door zijn hoge rendement, lage brandstofverbruik en verlaagde emissiewaarden. Onderweg op de drukke snelweg tussen Seoul en Gwangyang heeft de efficiëntiekampioen slechts één doel voor ogen: de transport-boom economischer en schoner maken.

2013

Expediteurs kiezen het rijdende brandstofbesparingswonder.

In het kader van een grote praktijktest plaatste de Duitse expediteur JURA de MAN TGX EfficientLine op zijn praktijk testbank. Het efficiëntiewonder overtuigde de wagenparkbeheerders door minder brandstofverbruik bij een hoger laadvermogen.

Expediteurs kiezen het rijdende brandstofbesparingswonder.

2014

Vergelijkingstest: MAN TGX EfficientLine vs. MAN TGX EfficientLine 2.

Kort voordat MAN de nieuwe TGX EfficientLine 2 op de IAA 2014 presenteerde, werden de truck en zijn voorganger op een 5 217 km lange en topografisch zware vergelijkingsrit dwars door Europa gezonden. De achtdaagse rondrit waarbij meer dan 31 000 meter in hoogteverschillen moest worden overwonnen, maakt het duidelijk: de nieuwe MAN TGX EfficientLine 2 verbruikt minder brandstof en rijdt milieuvriendelijker dan ooit .

Vergelijkingstest: MAN TGX EfficientLine vs. MAN TGX EfficientLine 2.

De weg naar efficiëntie: De MAN TGX EfficientLine 2.

Vier jaar na de introductie van de TGX EfficientLine presenteert MAN de opvolger TGX EfficientLine 2 op de IAA in Hannover. Uitgerust met de nieuwste technologieën voor brandstofvermindering zoals de geoptimaliseerde D26-motor met koppelverhoging TopTorque, de door GPS bestuurde cruise control MAN EfficientCruise® en de MAN TipMatic® 2 met nieuwe brandstofbesparende transmissiefuncties, zet de TGX EfficientLine 2 nieuwe standaarden in het transport.

2016

MAN TGX EfficientLine 3 Tour 2016: de vergelijkingsrit van twee brandstofbesparingsvoertuigen.

Op de beurs IAA Nutzfahrzeuge 2016 presenteerde MAN de nieuwe MAN TGX EfficientLine 3 – krachtiger en zuiniger dan ooit tevoren. Het bewijs hiervoor leverde de vergelijkingsrit tussen hem en zijn voorganger in juli 2016: de beide trucks legden op hun tocht dwars door Europa in totaal 4.106 kilometer af. Meer vermogen en nóg minder verbruik: de nieuwe MAN TGX EfficientLine 3 is niet alleen een echte krachtpatser, maar vooral ook een echt zuiniger.

Rendement op hoog niveau

Vergelijk de TGX EfficientLine 3 met de TGX EfficientLine 2 en de TGX EfficientLine.

De maximale waarde ligt bij 250.000 km/jaar

jaar(jaren)
km

Vergelijken met:


 

minder

Verbruik
TGX EfficientLine 2

Verbruik
TGX EfficientLine

Verbruik
TGX EfficientLine 3

Mogelijke besparing in €

Brandstofprijs € 1,10/l

De MAN TGX EfficientLine 3-vergelijkingsrit

De TÜV bevestigt een brandstofbesparing van 6,35%.

De MAN TGX EfficientLine 3-vergelijkingsrit

We hebben voor u getest:

In juli 2016 nam de nieuwe MAN TGX EfficientLine 3 het in een vergelijkingsrit op tegen zijn voorganger.

Op een topografisch zeer veeleisende route dwars door Europa bewijst hij dat hij niet alleen meer kracht heeft, maar ook veel minder verbruikt. Dit wordt bevestigd door een actueel TÜV-rapport: de MAN TGX EfficientLine 3 rijdt in vergelijking met zijn voorganger met 6,35% minder brandstof op de Europese wegen.

Innovatieve technologieën voor een optimale milieubalans

Alle nieuwe elektronische systemen die het brandstofverbruik reduceren zijn standaard in de MAN TGX EfficientLine 3 ingebouwd.

Naar TGS Naar TGX
Kostenkiller
Brandstofbespaarder
Efficiëntiekampioen
Nieuwe motorrange

Nieuwe motorrange

De nieuwe motorserie overtuigt door een laag brandstofverbruik en geringe emissies. Bovendien biedt ze een permanente koppelverhoging met 200 Nm en 20 pk meer vermogen.
MAN TipMatic®

MAN TipMatic®

De geautomatiseerde handgeschakelde versnellingsbak bundelt brandstofbesparende maatregelen en technologieën zoals Idle Speed Driving (rijden bij stationair toerental) of SmartShifting (sneller schakelen in alle versnellingen) om nóg efficiënter te rijden.

Kom meer te weten over MAN TipMatic®
Energy-banden

Energy-banden

Het speciale materiaalmengsel en de unieke constructie van de Energy-banden met aluminium velgen voorkomen het vervormen van de wielen. Daardoor wordt de rolweerstand verlaagd en het brandstofverbruik gereduceerd.
Gewichtsverlagende uitrustingen

Gewichtsverlagende uitrustingen

Het voertuiggewicht wordt door de inbouw van lichte voertuigcomponenten aanzienlijk verminderd en tegelijkertijd wordt de nuttige last met 500 kg verhoogd.
Longlife Eco

Longlife Eco

Met een stroomsterkte van 120 A biedt de dynamo Longlife Eco ca. 10% meer oplaadstroom dan traditionele draaistroomdynamo's. Door het hoge rendement draagt hij bij aan de reductie van het brandstofverbruik en zorgt hij bovendien voor een extreem lange levensduur.
GPS-gestuurde cruise control

GPS-gestuurde cruise control

De satellietgestuurde rij-assistent MAN EfficientCruise® analyseert met behulp van 3D-kaartgegevens en de actuele GPS-positie van het voertuig de topografie van het traject en bespaart door de combinatie met MAN EfficientRoll nóg meer brandstof.

GPS-gestuurde cruise control
Rijsnelheidsbegrenzing tot 85 km/h

Rijsnelheidsbegrenzing tot 85 km/h

Doordat de rijsnelheidsbegrenzer op 85 km/h in plaats van op 89 km/h is ingesteld, wordt de rijweerstand met ca. 10% verlaagd.
Dagrijlicht

Dagrijlicht

Het energiebesparende dagrijlicht heeft maar ongeveer een vierde van het vermogen van een halogeendimlicht nodig. Optioneel is ook het LED-dagrijlicht verkrijgbaar.
Deurverlenging

Deurverlenging

De standaard deurverlenging draagt bij aan de verbetering van de aerodynamica.
MAN ProfiDrive®-training

MAN ProfiDrive®-training

In een theorie- en praktijkmodule helpen experts bij het optimaliseren van een zuinige en brandstofbesparende rijstijl. De MAN ProfiDrive®-training kan optioneel worden geboekt.

Kom meer te weten over MAN ProfiDrive®
Idle Shut Down

Idle Shut Down

Idle Shut Down schakelt na vier minuten stationair draaien automatisch de motor uit. Dat bespaart brandstof en vermindert de CO2-emissie. Deze optionele speciale uitrusting wordt daarom vooral aanbevolen voor efficiënte voertuigen.
LED-achterlichten

LED-achterlichten

De lichten hebben een lange levensduur, lager energieverbruik en het sneller aanspreken en zorgen voor meer veiligheid op de weg. Om deze reden wordt deze optionele speciale uitrusting absoluut aanbevolen.
Aero-pakket en zijbekleding van het chassis

Aero-pakket en zijbekleding van het chassis

Het aero-pakket en de zijbekleding van het chassis dragen bij aan een aanzienlijke verbetering van de luchtweerstand. Maar ook het wegvallen van de zonnekap en een juiste instelling van de spoiler zorgen voor een lager brandstofverbruik. De speciale uitrustingen zijn optioneel verkrijgbaar.
Boordmodule MAN TeleMatics®

Boordmodule MAN TeleMatics®

Hardware voor de optioneel bestelbare MAN TeleMatics®-datapakketten.

Kom meer te weten over de MAN TeleMatics®
Air Pressure Management

Air Pressure Management

Het Air Pressure Management schakelt de luchtperspomp automatisch uit als deze niet nodig is en helpt daardoor brandstof te besparen. De compressor wordt alleen geactiveerd als er perslucht wordt verbruikt. Dit vermindert de bedrijfstijd in vergelijking met een permanent meedraaiende compressor in het langeafstandsverkeer met zo’n 90 procent.