MAN TGX EfficientLine 3 – Штедливиот

MAN TGX EfficientLine 3 на автопат

Предности за Вас

  • помала потрошувачка во однос на својот претходник
  • Максимална економичност
  • Вградени MAN системи за ефикасност на возач

Контактирајте нè Кон конфигуратор за товарни возила

MAN TGX EfficientLine 3 – Поголема сила со уште помала потрошувачка

Штедлив до последната капка: Благодарение на дополнителниот развој на погонската група, стандардните системи за ефикасност на возач, како и оптимизираната моторизација во однос на потрошувачката, сега со помош на MAN TGX EfficientLine 3 можете уште повеќе да ги намалите Вашите оперативни трошоци.
Ние знаеме дека потрошувачката на гориво сочинува една третина од Вашите вкупни трошоци. Затоа нашиот херој во однос на заштедата користи помалку гориво за разлика од својот претходник.

Дополнителна заштеда на гориво може да се постигне со нашата ефикасна програма за менување степени на пренос со која се намалува бројот на вртежи на моторот. Меѓународните тестови за споредба исто така потврдуваат дека со нашиот MAN TGX EfficientLine 3 нема потреба веќе да се грижите за Вашите идни трошоци. Вашата конкуренција нема никогаш повеќе да Ве достигне кога ќе станува збор за трошоците и слободно можете да ја очекувате Вашата добивка овозможена од економичноста на нашиот камион кој е насочен единствено кон максимизирање на Вашата добивка. За ефикасност која ќе ја подобри Вашата вкупна добивка во транспортот на големи растојанија.

Сегменти за примена на MAN TGX EfficientLine 3

Мотор и погон

Мотор: D2076, 316-375 kW MAN D26 мотор во Euro 6

316-375kW

MAN TGX D26 мотор во Euro 6

Мотор погоден за шампион во заштедата на гориво: високи перформанси, но и економичен во исто време. D26 серијата на мотори од MAN за MAN TGX EfficientLine 3 е достапна во три различни големини на мотор, и тоа со сила до 510 КС. Со новиот концепт на согорување „soft AGR“, намалувањето на дополнителните перформанси на моторот, како и поедноставениот систем за разладување со директно воздух-воздух разладување, значително ја имаат зголемено ефикасноста на моторот. И сето тоа Вие можете профитабилно и уредно да го внесете во Вашата добивка.

MAN TipMatic® менувач со 12 степени на пренос

MAN TipMatic®

Намалување на трошоците

Благодарение на нашиот автоматизиран рачен менувач MAN TipMatic®, лесно можете да заштедите кога станува збор за Вашите трошоци. Истиот автоматски го препознава товарот во Вашето возило и условите на патот и врши оптимизација на стратегијата за менување степен на пренос. Нашата верзија за заштеда FLEET е на понуда за големи возни паркови каде возачите многу често се менуваат. Истиот ги ограничува рачните интервенции и со тоа се избегнува погрешно работење. Ваши придобивки: намалување на абењето, заштитена погонска група и намалена потрошувачка на гориво.

Со интелигентното управување за погонските групи, како и опционално достапната ефикасна програма за менување степени на пренос, потрошувачката на гориво може дополнително да се намали: Паметното намалување на просечниот број вртежи на моторот во комбинација со зголемениот однос на возење при поголеми брзини и помали степени на пренос, дополнително ја намалува потрошувачката на гориво со одржување на речиси постојана просечна брзина.

Со MAN TipMatic® и паметната програма за менување степени на пренос, MAN TGX EfficientLine 3 навистина се истакнува.

Дознајте повеќе

Мотор Работна зафатнина
D2676 12,4 l
316 kW (430 КС), 2.200 Nm  
346 kW (470 КС), 2.400 Nm  
375 kW (510 КС), 2.600 Nm  
Тип на возило Потпирање Растојание на осовините Менувач
Седло
BL
3100 – 5900 mm Автоматизиран менувач MAN
Шасија
LL Тонажа TipMatic®

  18 - 28 t
Функции на менувач
      EfficientRoll
      MAN EfficientCruise®

Систем за ефикасност на возачот

Икона за MAN EfficientCruise®: Тахограф со приказ

MAN EfficientCruise® со MAN EfficientRoll

Проактивно работење кон целната добивка

Со нашите темпомати MAN EfficientCruise® управувани со помош на GPS можете да заштедите и до 6 % од Вашата потрошувачка на гориво. Истиот проактивно го анализира тековното оптоварување и очекуваната топографија на патот и автоматски одлучува за примена на совршената брзина на возење. На овој начин, функцијата MAN EfficientRoll дозволува оптимизирање на инерцијата за варијабилните патишта во однос на топографијата, притоа заштедувајќи уште повеќе гориво.

Дополнителни информации за MAN EfficientCruise®

Икона за MAN аеро-пакет: MAN влекач во воздушната струја

Aero-пакет од MAN

Користејќи го ветрот како помош за Вашата заштеда

Пркосете му на ветрот: можете да заштедите и до 5 % гориво со аеро-пакетот од MAN. Спојлери на покривот, странични панели и странични клапни кои уште повеќе го намалуваат отпорот од воздухот за време на патувањата. Слободниот простор помеѓу кабината и конструкцијата е сега скоро целата затворена благодарение на овие дополнителни панелни елементи. Резултат: ефективен и аеродинамичен проток околу целото возило.

Икона за лесна конструкција: Перо

Опрема со намалена тежина

Со голема леснотија на патот кон успехот

Вашата секојдневна работа ќе биде многу полесна со нас: Успеавме да дополнително да го подобриме MAN TGX EfficientLine 3 со користење на најлесните материјали без притоа да ја загрозиме стабилноста. Без разлика дали станува збор за алуминиумска конструкција или лесна пластика, со нас никога повеќе нема да имате преголема тежина. Исто така можете да заштедите дополнителна тежина бидејќи повеќе не е потребна резервна гума, а тоа означува дека сега можете да натоварите дополнителни 500 kg.


Четирикратно поголема ефикасност: EfficientLine 3-пакети

Стандардната опрема за ефикасност која доаѓа заедно со нашето чудо за заштеда, е исто така достапна и за сите други TGX модели, како и за MAN TGS*. Единствено изберете еден од четирите EfficientLine 3 пакети. Ние Ви нудиме идеално решение за секој предизвик, и тоа преку намалување на загубите од абење и отпор на воздухот, подобрување на помошната моќност или осигурување на помала празна тежина, и тоа индивидуално или според Вашите желби. Индивидуално, според Вашите желби. Разгледајте ги четирите опции за EfficientLine 3 пакети овде:

Отвори ги ситеЗатвори ги сите

*Пакетите EfficientLine 3 се достапни единствено за MAN TGX, односно TGS 4x2 влечни возила со новите мотори на MAN во Euro 6d.

**Резервоарот за компресиран воздух од алуминиум не може да се комбинира со менувачите MAN TipMatic 14 или со компактните кутии за акумулатори.

Услуги

Услуги

Бидејќи најдобрите услуги можат и најдобрата работа да ја направат уште подобра. Овде дознајте повеќе за услугите што ги нуди MAN.

Посетете ја веб-локацијата MAN Service

Имате уште прашања?

Контактирајте нè! Дополнителни детали можете да најдете во нашите различни информативни материјали.


Непобедлив: MAN TGX EfficientLine 3 го држи рекордот во заштеда на потрошувачката на гориво

Шпанското специјализирано списание „transporte mundial“ изврши тестирање. Во ригорозни тестирања беа вклучени три модели на возила од три произведувачи: MAN TGX EfficientLine 3, Volvo FH-500 и Scania S500. Прашањето е: кој модел ќе добие најдобри резултати во однос на заштедата за гориво? Резултат: MAN TGX EfficientLine 3 значително води кога станува збор за штедењето на гориво.

Резултат од тестот: MAN EfficientLine 3 претставува првак без конкуренција во штедењето на гориво

Веќе можевте да погодите: MAN TGX EfficientLine 3 го убеди тимот на „transporte mundial“ со својата најниска просечна потрошувачка од сите возила кои до сега беа тестирани.

Шпанското специјализирано списание, на патека за тестирање, исто така го испрати и Volvo FH-500, како и новопретставената Scania S500. Резултатот од трите возења, кои во голема мера беа извршени во слични услови: покажа дека MAN TGX EfficientLine 3 со голема леснотија ги надмина двата конкуренти во поглед на штедењето на гориво (потрошувачка на дизел гориво и AdBlue).

Патеката за тестирање на „transporte mundial“ во должина изнесуваше 912 километри. Патеката се протегаше низ надморски височини кои изнесуваат и над 1.200 метри. На патеката за тестирање, шпанското специјализирано списание го испрати секое возило со околу 40 тони вкупна тежина, вклучувајќи ја и полуприколката. MAN TGX EfficientLine 3 го надмина рекордот на патеката за тестирање за штедење на гориво со 27,9 литри на 100 километри. MAN TGX, исто така достигна и најниска вредност на потрошувачка на AdBlue.

Ригорозниот тест докажа: со Вашите економични модели, Вие сте најмалку за една должина на автомобил пред својата конкуренција.

Врска кон веб-локација на „transporte mundial“

Табела на споредба: MAN TGX 18.500 – Scania S500 – Volvo FH-500


TM издание 01.17 02.17 12.16
Производител MAN Scania Volvo
Тип на
серија
TGX 18.500
EL 3
S500 FH-500
Вкупно
(Дизел + AdBlue)
(l/100km)
1)
27,90 30,61 2) 32,56
Дизел/AdBlue
(l/100km)
1)
27,13/
0,77
28,85/
1,763 2)
30,68/
1,88
Ø-Брзина
(km/h)
84,48 86,76 87,00
Подготвено за возење
со тара тежина (kg)
7580 7650 7890
Вкупно
(Дизел + AdBlue)
(l/100km)
27,43 29,53 31,41
  1. Потрошувачката на AdBlue се пресметува во сооднос од 0,90 евра/литар дизел до 0,60 евра/литар AdBlue (вкупна потрошувачка според „transporte mundial“)
  2. Според долу коригираните вредности: 30,61 литри/100 km вкупна потрошувачка и 1,76 литри/100 km потрошувачка на AdBlue. Потрошувачката на AdBlue во изданието на „transporte mundial“ беше грешно прикажана како многу висока. Корекцијата ќе следи во наредното издание.

Контролни променливи за тест-возењата:


Должина на патеката за тестирање: 912 km
Вкупна тежина на автовоз: 40.000 kg (Scania, Volvo), 39.800 kg (MAN)
Температура на воздух: 6-12 °C (Scania), 3-17 °C (MAN), 3-16 °C (Volvo)
Ветер: Scania со ветер на 2 од 11 фази на евалуација
Дожд: Scania со дожд на 5 од 11 фази на евалуација
Профил на височина: помеѓу 0 и 1.241 метри надморска височина