Tehnologija i kompetentnost

Pomoćni sistem nužnog kočenja (EBA)

Asistent za kočenje u nuždi (EBA)

Nova generacija pomoćnog sistema nužnog kočenja EBA (Emergency Brake Assist) čini MAN vozilima još bezbijednijima i smanjuje opasnost od nesreća u drumskom saobraćaju. Novi razvoj kombinuje informacije iz senzora radara u prednjem delu vozila i kamere na vetrobranskom staklu. Zahvaljujući ovoj kombinaciji senzora sistem može opasne situacije još brže i uz veću sigurnost prepoznati i u kritičnom slučaju pravovremeno aktivirati kočenje u nuždi.

Prilikom kočenja u nuždi se dodatno uz kočiona svjetla aktivira i signal kočenja u nuždi ESS (Emergency Stopping Signal) – uređaj za upozorenje treptavim svjetlima signalizira sudionicima u saobraćaju sa povećanom frekvencijom treptanja kritičnu situaciju i tako smanjuje opasnost od sudara.

Pomoćni sistem nužnog kočenja sa kombinacijom senzora pripada serijskoj opremi svih MAN vozila za koje od novembra 2015. važi obavezno opremanje za novo registrovana vozila. Ova tehnologija već sada ispunjava stroge EU zahtjeve koji će važiti od novembra 2018. Kupac MAN vozila ovime već danas profitira od ovog inovativnog sistema koji održava vrijednost.