Tehnologija i kompetentnost

MAN HydroDrive®

MAN HydroDrive®

Za prevoznike je odlučujuće da sigurno i bez kašnjenja stignu na odredište, čak iako uslovi na putu nisu optimalni. Pored konvencionalnog pogona na zadnju osovinu i klasičnog pogona na sve točkove, MAN nudi inovativni hidrostatički pogon prednje osovine HydroDrive® za bolju trakciju putnih vozila koja se povremeno koriste u terenskoj vožnji. Kao jedini proizvođač na tržištu, MAN nudi sistem HydroDrive® za vozila s ručnim mjenjačem kao i za vozila s automatskim mjenjačem.

U poređenju s vozilom s konvencionalnim pogonom na sve točkove, masa sistema HydroDrive® je do 750 kilograma manja, a manja je i potrošnja goriva. Osim toga, pokrenuta prednja osovina pruža dodatnu kontrolu bočnog vođenja, što je upravo zimi važan aspekt bezbjednosti.

Vozač sam odlučuje da li će da se automatski uključi dodatna pogonska sila sistema HydroDrive® ili će on ručno da uključi sistem ako je nepophodna veća trakcija.


Bolja trakcija u tren oka

MAN HydroDrive® je idealan pogon za povremeno korišćenje na posebnim terenima i u situacijama kada je potrebna dodatna trakcija na prednjoj osovini. Vozila s MAN HydroDrive® su primarno putna vozila, čiji se spektar korišćenja funkcionalno proširuje zahvaljujući hidrostatskom prednjem pogonu.

Tipične situacije u vožnji kod kojih se može uključiti MAN HydroDrive® su na primjer:

  • neasfaltirani putevi poput poljskih puteva i gradilišta
  • klizava podloga kao što su blato, led i snijeg
  • putne dionice brdovite topografije

Prikaz sistema MAN HydroDrive®
Prikaz sistema MAN HydroDrive® na centralnom ekranu

Okretni prekidač za MAN HydroDrive®
Okretni prekidač za MAN HydroDrive®

MAN HydroDrive®

Hidrostatski prednji pogon se može uključiti pomoću okretnog prekidača čak i tokom vožnje pod opterećenjem. Već od brzine od 28 km/h se isključuje automatski. Ukoliko brzina padne ispod 23 km/h, ponovo se uključuje automatski. Kontrolna lampica na vozačevom displeju javlja da je MAN HydroDrive® uključen.

Kod sistema MAN HydroDrive® se na izlazu mjenjača nalazi hidraulična pumpa koja snabdijeva motore glavčine točka na prednjoj osovini. Ova genijalno jednostavna, robusna tehnika koja se lako održava može se, što se potrošnje goriva i habanja tiče, uporediti s konvencionalnim pogonom na zadnju osovinu i pritom nudi čitav niz prednosti u poređenju s klasičnim pogonom na sve točkove. Zahvaljujući primjeni hidrostatskih motora točkova, razdjelnik pogona tipičan za klasični pogon na sve točkove se ovdje ne koristi. Osim toga, kod MAN HydroDrive® se u vožnji na cesti pokreću samo zadnji točkovi, a hidraulična pumpa i motori točkova ne stvaraju trenje. U poređenju s tim se pri pogonu na sve točkove okreću i elementi za prenos prednjeg pogona osovine čak i kada su isključeni.

Prednosti sistema MAN HydroDrive®:

  • Povoljnija potrošnja goriva
  • Niža masa i veća nosivost vozila od oko 750 kg u poređenju s klasičnim pogonom na sve točkove
  • Nije potrebna visoka konstrukcija vozila, ukupna visina ostaje ista, a težište putnog vozila je sačuvano
  • Poboljšanje bezbjednosti vožnje zahvaljujući povećanoj trakciji i stabilnosti u voznoj traci na neasfaltiranoj podlozi i u zimskim uslovima vožnje na putu
  • Prenos kočionog djelovanja motora u vožnji bez gasa na prednjoj osovini, a time i postizanje boljeg raspoređivanja sile kočenja